Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Potatistapas med tre toppingar

Små rostade delikatesspotatisar blir här läckra munsbitar. Toppingarna med gravad lax, najadlax eller rökt renstek tillsammans med dill, nyriven pepparrot och Västerbottensost ger potatistapasen välkända svenska smaker. Matigt tilltugg eller plockmat som både är snyggt och gott.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225˚C.
  2. Blanda potatisarna med olivoljan, krydda med salt och peppar.
  3. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 minuter.
  4. Låt potatisen svalna något. Skär ett kryss på toppen av potatisen och kläm försiktigt på sidorna så att potatisen öppnar sig något.
  5. Lägg på topping och servera dem ljumma.

Topping 1
Till 8 potatisar

  1. Skär laxen i tärningar.
  2. Skala, dela, kärna ur och skär gurkan i små tärningar.
  3. Blanda citronsaften med oljan och smaksätt med salt och peppar.
  4. Vänd ner laxen och dillen i citronoljan. Lägg toppingen på potatisen och servera.

För alla

Fri från ägg, gluten, laktos och mjölkprotein.

Topping 2
Till 8 potatisar

  1. Smula kavringen och stek dem krispiga i olivoljan i en stekpanna. Krydda med salt.
  2. Skär laxen i bitar. Vispa smetanan och smaksätt den med salt och peppar.
  3. Skiva rädisorna tunt.
  4. Lägg lax, smetana och rädisor på potatisen. Strö på kavringen och pepparroten och servera.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre)

Topping 3
Till 8 potatisar

  1. Rör eller mixa ihop ost och crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Strimla rensteken. Klipp krassen.
  3. Lägg ostkrämen och rensteken på potatisen. Strö på krassen och servera.

För alla

Fri från gluten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre). Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Näringsberäkningen är beräknad totalt per portion med tre toppingar.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 24 st potatisar t ex Amandine, Cecile eller delikatess
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
Topping 1
  • 2 skivor gravad lax
  • 10 cm gurka
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk hackad dill
  • delikatesspotatis eller cecile till serverng
Topping 2
  • 1 skiva kavring
  • 1 tsk olivolja
  • salt
  • 2 skivor najadlax
  • 1/2 dl smetana
  • svartpeppar
  • 3 rädisor
  • 1 msk nyriven pepparrot
  • delikatesspotatis eller amandine till servering
Topping 3
  • 1/2 dl riven Västerbottensost
  • 2 msk crème fraiche
  • salt och svartpeppar
  • 100 g rökt renstek i skivor
  • 1/2 ask krasse
  • delikatesspotatis till servering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2339 kJ / 573 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer