Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatispaté blå congo

Denna vackra potatispaté är ett underbart blickfång på buffébordet! Låt din krämiga paté av blå congopotatis stå svalt medan du gör en smakrik pepparrotscrème fraiche och servera sedan patén och crème fraichen med gravad lax eller kallskuret kött.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 eller 15 på buffébordet portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är avsett för 8 portioner eller 15 bufféportioner.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smöra en avlång form som rymmer 1 ½ liter (för 8 port). Lägg en remsa av bakplåtspapper som täcker sidorna och en i botten. Låt papperet gå upp över formen så högt att man med hjälp av det kan lyfta patén ur formen. Smöra också pappret.
  3. Skala och skiva potatisen riktigt tunt. Varva potatisen med dill, purjolök och ost. Strö salt och peppar mellan lagren. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Häll blandningen över potatisen. Lyft lite på skivorna så att äggstanningen tränger ner.
  4. Grädda patén på nedersta falsen i tills potatisen känns mjuk, ca 1 ½ timme. Låt patén kallna och lyft den ur formen. Förvara den kallt tills den ska serveras.
  5. Pepparrots crème fraiche: Smaksätt lätt crème fraiche med nyriven pepparrot och strö över lite grovmalen svartpeppar på ytan.
  6. Skär patén i knappt 2 cm tjocka skivor och servera den med t ex gravad lax och pepparrots crème fraiche. God även till rostbiff, kassler och annant kallskuret kött. Garnera med sallatsblad och dill.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde/mjölkdryck och välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk/grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 8 eller 15 på buffébordet
  • 1 kg blå kongo potatis
  • 1 dl finklippt dill
  • 1 dl fint skivad purjolök
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 ägg
  • 3 dl grädde eller gräddmjölk
Pepparrots crème fraiche
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • nyriven pepparrot
  • grovmalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1100 kJ / 260 kCal
Fett: 16 g
Läs mer om näringsvärden