Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gravlax med pepparrotssås

Utsökt recept på gravlax med pepparrotssås som passar bra att servera till exempelvis buffé. Du gravar laxfilé och gör en utsökt sås av gravlaxsås, crème fraiche, pepparrot och dill. Fräscht och gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela laxen i 2 bitar och lägg den med skinnet ner (för 8 port).
  2. Blanda salt, socker och peppar. Häll blandningen över laxen. Droppa över lite vatten och gnid in blandningen.
  3. Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Lägg i dubbla plastpåsar och knyt ihop. Låt ligga i kylen i ca 2 dygn. Vänd påsen några gånger.
  4. Blanda gravlaxsås och lättcrème fraiche med hälften av pepparroten och dillen. Låt den stå i kylen ca 1 timme.
  5. Skär laxen i skivor och lägg upp på ett fat. Garnera med resten av dillen och pepparroten. Ta några tag med svartpepparkvarnen. Servera med såsen.

För alla

Fri från gluten.
Gör äggfri: uteslut gravlaxsåsen och använd enbart crème fraiche och smaksätt den med lite senap, dill och pepparrot.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche, kontrollera gravlaxsåsen.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), kontrollera gravlaxsåsen.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 1/2 kg laxfilé med skinn (fryst i minst 2 dygn, tinad)
  • 1 dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 msk grovkrossad svartpeppar
Sås
  • 1 dl gravlaxsås
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 3 1/2 msk färskriven pepparrot
  • 3 msk grovhackad dill
  • svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?