Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Potatismos med gräddmjölk

Lyxig potatismos med både mjölk och grädde är oslagbart gott. En nypa socker är kockknepet för att få potatismosets fina smaker att blomma. Godast blir moset med mjöliga potatissorter som t.ex King Edward eller den kulinariska delikatessen mandelpotatis. En riktig fullträff för potatismosälskare.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala potatisen och dela i jämnstora mindre bitar. Lägg i en kastrull med vatten som precis täcker potatisen och låt småkoka under lock tills de är mjuka. Prova med en potatissticka. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av utan lock.
  2. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull.
  3. Krossa potatisen tillsammans med smöret med en visp. Rör i den varma gräddmjölken och krydda med socker, salt, nymalen vitpeppar. Späd ev. med lite mjölk till lagom konsistens.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk, grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

För en ännu slätare puré använd en potatispress.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg potatis (mjölig sort)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk smör
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1737 kJ / 414 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept