Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Gratäng med skockor och svamp

Gratäng med skockor och svamp är en otroligt god potatis- och jordärtskocksgratäng med valfri svamp, till exempel trattkantareller. Servera gärna till en bit kött, lamm är suveränt till.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär jordärtskockor och potatis i skivor. Koka dem mjuka tillsammans med pressade vitlöksklyftor i vispgrädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Låt småkoka ca 15 minuter, rör då och då.
  3. Fräs svamp (skär ev i bitar om de är stora) tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och fräs ytterligare några minuter. Blanda ner svampen i koket.
  4. Häll blandningen i en smord ugnssäker form eller i portionsformar. Strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Tips

Ljuvlig till en lammstek.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g jordärtskockor
  • 400 g potatis
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • ca 150 g svamp (t ex trattkantareller)
  • 1 msk smör
  • 1 dl riven ost
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?