Lyxgratäng med skaldjur

Betyg 2.6 av 5.
7 personer har röstat
5
Lyxgratäng med skaldjur

En lyxig och festlig gratäng som är perfekt att bjuda på eftersom du kan förbereda rätten. Gratängen innehåller parmesanost, smör, grädde, mjöl och spenat samt hälleflundra, räkor och kräftstjärtar. Smakerna binds ihop av det härliga moset.

Lyxgratäng med skaldjur

Ingredienser

8 portioner
1 kg  hälleflundra (i bit)
4   schalottenlökar
50 g  smör eller margarin
2 dl  vitt vin
4 dl  fiskbuljong (fond eller tärning + vatten)
4 dl  grädde
1/2 dl  vetemjöl
3 msk  torr vermouth
1 tsk  salt
2 krm  kajennpeppar
4   paket djupfryst bladspenat (à 250 g)
2 tsk  salt
1   burk kräftstjärtar (à ca 350 g)
200 g  djupfrysta skalade räkor
4 dl  färskriven parmesan

Mos

20   potatisar (20 potatisar motsvarar ca 800 g)
50 g  smör eller margarin
4 dl  mjölk
2   äggulor
2 tsk  salt
2 krm  mald vitpeppar

Gör så här

Tips

Vid tidsbrist:
Köp djupfryst fiskgratäng och häll över torr Vermouth innan tillagning. Toppa den färdiglagade gratängen rikligt med skaldjur och färska dillkvistar.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 2.6 av 5.
7 personer har röstat

Kommentarer

Jag tog hälften av spenaten och det räckte gott och väl. Potatismängden till moset var tvetydig. Jag tog ca 1,3 kg (=14 potatisar) och det var inte för mycket i alla fall. Svårt att få moset tillräckligt högt i sidorna för att "fyllningen" ska få plats i mitten. En hel del av såsen serverades vid sidan av. Fisken hade nog klarat sig utan att sjuda, eller att man bara doppade den i het buljong och vin för att sluta porer på ytan. För att få färg på moset behövdes nämligen mycket längre tid än det står och min erfarenhet är att hälleflundra är mycket känslig för lång tillagningstid, det blir lätt torrt. Smakerna var dock mycket bra, så allt som allt får ändå rätten en fyra. Kan nog tänka mig att prova igen och finslipa receptet enligt mitt tycke.

Monika

2015-01-01

Detta recept har vi nu provat flera gånger och fisken och såsen är underbar.Tyvärr är receptet på potatismoset helt åt skogen! Det behövs bara 1 dl mjölk och hälften av saltet. Gratängen bör stå inne i ugnen ca 30 minuter istället för 20 som det står. Det är lite väl mycket parmesan också, men det är en smaksak.

Anita

2008-01-06

Varför har ni inte näringsinnehåll på alla maträtter? Varför skriver in inte ut kolhydrater?

Katarina

2008-01-02

Testa liknande recept

Carpaccio på hälleflundra
Betyg 2.5 av 5.
4 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Grillspett med hälleflundra och bläckfisk
Betyg 2 av 5.
5 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Hälleflundra med polenta
Betyg 3.1 av 5.
89 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Stekt hällefile med kapris, räkor och citron
Betyg 3.1 av 5.
24 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Hälleflundra med hummersås
Betyg 2.9 av 5.
47 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Skummig räksoppa med skaldjursspett
Betyg 4.1 av 5.
14 personer har röstat
Under 60 min att tillaga