Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lyxgratäng med skaldjur

En lyxig och festlig gratäng som är perfekt att bjuda på eftersom du kan förbereda rätten. Gratängen innehåller parmesanost, smör, grädde, mjöl och spenat samt hälleflundra, räkor och kräftstjärtar. Smakerna binds ihop av det härliga moset.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Mos: Börja med moset. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna av och mosa den tillsammans med matfettet, gärna med elvisp.
  3. Tillsätt mjölken och vispa till ett fast och luftigt mos. Rör i äggulan och smaka av med salt och peppar. Fyll moset i en spritspåse med spetsig tyll (spets). Spritsa moset runt om i en lätt smord ugnssäker form.
  4. Skär fisken i 8 portionsbitar (för 8 port). Skala och finhacka löken. Fräs löken i hälften av matfettet i en traktörpanna några minuter utan att den får färg. Lägg fisken i pannan och häll över vin och fiskbuljong. Sjud fisken under lock ca 5 min.
  5. Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på en tallrik så länge. Häll grädden i traktörpannan och låt koka ihop något. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och häll redningen i pannan. Låt såsen koka några minuter. Smaka av med vermouth, salt och peppar.
  6. Halvtina och grovhacka spenaten. Fräs spenaten i resterande matfett i en stekpanna tills all vätska kokat in. Krydda med salt.
  7. Bred ut spenaten i formen. Lägg fisken ovanpå spenaten och strö över väl avrunna skaldjur.
  8. Häll över såsen och strö över osten. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 min, eller gör fiskgratängen helt färdig i förväg och förvara i kylskåpet, gratinera då i 225, ca 20 min. Servera fiskgratängen med haricots verts eller sockerärter.

Tips

Vid tidsbrist:
Köp djupfryst fiskgratäng och häll över torr Vermouth innan tillagning. Toppa den färdiglagade gratängen rikligt med skaldjur och färska dillkvistar.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 kg hälleflundra (i bit)
  • 4 schalottenlökar
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong (fond eller tärning + vatten)
  • 4 dl grädde
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk torr vermouth
  • 1 tsk salt
  • 2 krm kajennpeppar
  • 4 paket djupfryst bladspenat (à 250 g)
  • 2 tsk salt
  • 1 burk kräftstjärtar (à ca 350 g)
  • 200 g djupfrysta skalade räkor
  • 4 dl färskriven parmesanost
Mos
  • 20 potatisar (20 potatisar motsvarar ca 800 g)
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 tsk salt
  • 2 krm mald vitpeppar
Lägg till i inköpslistan