Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Potatisgratäng med färstäcke

Krämig och fantastisk potatisgratäng med ett täcke av köttfärs. Detta recept kan tillagas både i ugn eller i mikrovågsugn. Potatisgratängen med färstäcke serveras med bröd och en god sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Skala och skiva potatisen.
  2. Lägg potatisen i en ugnssäker form och krydda med 1 tsk salt.
  3. Häll på grädden och täck med lock.
  4. Tillaga i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W), 10-12 minuter.
  5. Stek färsen under tiden i 1/2 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt, 1 krm kajennpeppar och eventuellt 1-2 msk soja.
  6. Skölj och skiva tomaterna. Riv osten.
  7. Fördela färsen på potatisgratängen. Lägg på tomatskivorna och strö över osten.
  8. Tillaga ytterligare 4-6 minuter i mikrovågsugnen, gärna med grillelement.
  9. Till servering:Servera gratängen med grönsallad och bröd.

För alla

Innehåller mjölk och laktos. Uteslut sojan om du inte tål den.
Gör mjölk- och laktosfri: Välj en havre- eller sojabaserad grädde och sojabaserad ost om du inte tål mjölk eller laktos.

Tips

Har du inte mikrovågsugn kan gratängen lagas i ugn, 225°C, ca 30+10 minuter. Det går också bra att använda färdig potatisgratäng.

Gröna tipset: Ersätt köttfärsen med quornfärs.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg potatis
  • 2 1/2 dl grädde (max 5 %)
  • 400 g köttfärs
  • 4 tomater
  • 50 g hårdost (max 17 %)
  • 1 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • ev 1 1/2 msk soja
Tillbehör
  • grönsallad
  • bröd
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2396 kJ / 575 kCal
Fett: 16,1 g
Läs mer om näringsvärden