Blåbärspaj

En lättlagad men ack så god och njutbar blåbärspaj. Så ut i skogen och plocka en liter blåbär som du lägger i botten på en form, strör klassisk smuldeg över och gräddar i ugn. Servera blåbärspajen ljummen med len marsansås, vispad grädde eller glass.
Ett recept från:
Buffé nr 7, 1996

Ingredienser
4 portioner
Fyllning
1 l blåbär
1 dl socker (drygt)
2 msk vetemjöl
Smuldeg
100 g smör
1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
Till servering
marsansås
vispad grädde
eller glass
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfrit smör och laktosfri vaniljvisp/grädde/glass.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör mot mjölkproteinfritt matfett och servera med mjölkproteinfri ersättningsprodukt till vaniljvisp/grädde/glass.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: byt ut smör till margarin. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Gillar du mycket smuldeg så dubbla gärna mängden deg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2142 KJ / 512 kCal
Fett22 g
Salt0.31 g
Kolhydrater71 g
Protein4 g
Kommentarer
Så god o gott
Mats
2023-11-12Jag tror att det är felskrivet i receptet, vetemjöl och socker på bären. Det ska nog vara potatismjöl och socker. Då blir det mycket bättre konsistens på bären, krämig paj och inte soppa.
Bodil
2023-09-13Blev en soppa
Céline
2023-08-23