Blåbärspaj

691
53
Blåbärspaj

En lättlagad men ack så god och njutbar blåbärspaj. Så ut i skogen och plocka en liter blåbär som du lägger i botten på en form, strör klassisk smuldeg över och gräddar i ugn. Servera blåbärspajen ljummen med len marsansås, vispad grädde eller glass.

Ett recept från:
Buffé nr 7, 1996

Blåbärspaj

Ingredienser

4 portioner
1 l blåbär
1 dl socker (drygt)
2 msk vetemjöl

Smuldeg

100 g smör
1/2 dl socker
2 dl vetemjöl

Till servering

marsansås
vispad grädde
eller glass

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfrit smör och laktosfri vaniljvisp/grädde/glass.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör mot mjölkproteinfritt matfett och servera med mjölkproteinfri ersättningsprodukt till vaniljvisp/grädde/glass.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut smör till margarin. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Gillar du mycket smuldeg så dubbla gärna mängden deg.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

691

Kommentarer

Maria

2022-11-24

För mycket blåbär räcker med 500gr. Potatismjöl istället för vanligt mjöl. Man ska heller inte smälta smöret.

Birgitta

2022-09-19

Mycket gott av blåbär. Mums@

Elin

2022-08-05

Jag som gillar lite mindre småldeg och pajdeg tycker om receptet. Det blir väldigt mycket blåbär. Men du som inte gillar mycket blåbär som rinner ska absolut ta dubbla smuldegen.

Näringsvärde per portion

Energi 2142 KJ / 512 kCal
Fett 22 g
Salt 0.31 g
Kolhydrater 71 g
Protein 4 g
Läs mer om näringsvärden