Potatis- och spenatpaj | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Potatis- och spenatpaj

Denna smarriga potatis- och spenatpaj är en utmärkt bjudrätt. Under tiden som det lena pajskalet gräddas så steker du ihop den vackra spenatstuvningen. Lägg ner spenatröra, skivad, kokt potatis, oliver och salt feta i skalet och servera genast.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Hacka samman mjöl, timjan och matfettet, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare.  Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck eller kavla ut degen i en stor pajform, ca 30 cm i diameter (för 8 port). Nagga pajskalet med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  4. Fyllning: Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull.
  5. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i matfettet i en stekpanna några min.
  6. Skölj och grovhacka spenaten. Låt spenaten fräsa med i pannan. Pudra över mjölet och tillsätt crème fraiche, vatten och vin. Låt puttra utan lock ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
  7. Låt potatisen rinna av och skär den i skivor. Riv fetaosten på rivjärn.
  8. Fördela spenatstuvningen i pajskalet. Lägg på potatisen och strö över fetaosten och oliver. Garnera med timjankvistar och servera pajen genast.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri crème fraiche och laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut fetaost mot tofu eller annan mjölkproteinfri ost. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Bekvämt alternativ: Tryck ut en kyld smördegsplatta i en pajform. Nagga och grädda mitt i ugnen i 225º C, ca 15 min. Värm under tiden 1 förp (à 400 g) djupfryst lättstuvad spenat enligt förpackningens anvisning. Fördela spenaten i pajskalet och lägg på ca 10 kokta färskpotatisar i skivor. Riv över 100 g fetaost och strö över på 14 svarta oliver med kärnor. Garnera med kvistar av färsk timjan. Receptet är avsett för 8 port.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 kvistar timjan
  • 150 g smör eller margarin
  • 1/2 dl vatten
Fyllning
  • 500 g färskpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 1 msk smör eller margarin
  • 500 g färsk spenat
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 100 g fetaost
  • 14 svarta oliver med kärnor
Garnering
  • timjankvistar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1537 kJ / 367 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept