Potatis- och spenatpaj
Denna smarriga potatis- och spenatpaj är en utmärkt bjudrätt. Under tiden som det lena pajskalet gräddas så steker du ihop den vackra spenatstuvningen. Lägg ner spenatröra, skivad, kokt potatis, oliver och salt feta i skalet och servera genast.
Ingredienser
8 portioner
4 dl vetemjöl
4 kvistar timjan
150 g smör eller margarin
1/2 dl vatten
Fyllning
500 g färskpotatis
1 gul lök
1 - 2 små vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
500 g färsk spenat
1 msk vetemjöl
2 dl lätt crème fraiche
1 dl vatten
1/2 dl vitt vin
1 tsk salt
1 - 2 krm peppar
100 g fetaost
12 - 14 svarta oliver med kärnor
Garnering
timjankvistar
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri crème fraiche och laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut fetaost mot tofu eller annan mjölkproteinfri ost. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri crème fraiche och laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut fetaost mot tofu eller annan mjölkproteinfri ost. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Tips
Bekvämt alternativ: Tryck ut en kyld smördegsplatta i en pajform. Nagga och grädda mitt i ugnen i 225º C, ca 15 min. Värm under tiden 1 förp (à 400 g) djupfryst lättstuvad spenat enligt förpackningens anvisning. Fördela spenaten i pajskalet och lägg på ca 10 kokta färskpotatisar i skivor. Riv över 100 g fetaost och strö över på 14 svarta oliver med kärnor. Garnera med kvistar av färsk timjan. Receptet är avsett för 8 port.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1537 KJ / 367 kCal
Fett25 g
Salt1.46 g
Kolhydrater28 g
Protein7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag gillar egentligen inte spenat men tänkte att jag skulle testa. Fetaosten och oliverna gjorde susen! Min man tyckte att det var riktigt smarrigt.
Sofia
2004-08-30fint tips!
Christina
2004-08-26Jättegod som den är men jag lägger på rullade skivor av rökt eller gravad lax och den blir superb (fast inte längre vegetarisk)!
Anna maria
2004-07-21