Potatis- och spenatpaj

Betyg 3.6 av 5.
10 personer har röstat
7Klimatsmart
Potatis- och spenatpaj

Denna smarriga potatis- och spenatpaj är en utmärkt bjudrätt. Under tiden som det lena pajskalet gräddas så steker du ihop den vackra spenatstuvningen. Lägg ner spenatröra, skivad, kokt potatis, oliver och salt feta i skalet och servera genast.

Potatis- och spenatpaj

Ingredienser

8 portioner
4 dl  vetemjöl
4   kvistar timjan
150 g  smör eller margarin
1/2 dl  vatten

Fyllning

500 g  färskpotatis
1   gul lök
1 - 2   små vitlöksklyftor
1 msk  smör eller margarin
500 g  färsk spenat
1 msk  vetemjöl
2 dl  lätt crème fraiche
1 dl  vatten
1/2 dl  vitt vin
1 tsk  salt
1 - 2 krm  peppar
100 g  fetaost
12 - 14   svarta oliver med kärnor

Garnering

timjankvistar

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri crème fraiche och laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut fetaost mot tofu eller annan mjölkproteinfri ost. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Gör så här

Tips

Bekvämt alternativ: Tryck ut en kyld smördegsplatta i en pajform. Nagga och grädda mitt i ugnen i 225º C, ca 15 min. Värm under tiden 1 förp (à 400 g) djupfryst lättstuvad spenat enligt förpackningens anvisning. Fördela spenaten i pajskalet och lägg på ca 10 kokta färskpotatisar i skivor. Riv över 100 g fetaost och strö över på 14 svarta oliver med kärnor. Garnera med kvistar av färsk timjan. Receptet är avsett för 8 port.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.6 av 5.
10 personer har röstat

Kommentarer

Jag gillar egentligen inte spenat men tänkte att jag skulle testa. Fetaosten och oliverna gjorde susen! Min man tyckte att det var riktigt smarrigt.

Sofia

2004-08-30

fint tips!

Christina

2004-08-26

Jättegod som den är men jag lägger på rullade skivor av rökt eller gravad lax och den blir superb (fast inte längre vegetarisk)!

Anna maria

2004-07-21

Näringsvärde per portion

Energi1537 KJ / 367 kCal
Fett25 g
Salt1.46 g
Kolhydrater28 g
Protein7 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Minipizzor med plommon, taleggio och pistagenötter
Betyg 4.6 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Hemgjord björksnaps
Betyg 3.6 av 5.
22 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Knäckebröd
Betyg 4 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Färskost med parmesan
Betyg 2.8 av 5.
16 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vinbål med melon
Betyg 2.8 av 5.
37 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Hemgjord färskost
Betyg 4.1 av 5.
32 personer har röstat
Över 60 min att tillaga