Potatis- och spenatpaj

10
7
Potatis- och spenatpaj

Denna smarriga potatis- och spenatpaj är en utmärkt bjudrätt. Under tiden som det lena pajskalet gräddas så steker du ihop den vackra spenatstuvningen. Lägg ner spenatröra, skivad, kokt potatis, oliver och salt feta i skalet och servera genast.

Potatis- och spenatpaj

Ingredienser

8 portioner
4 dl vetemjöl
4 kvistar timjan
150 g smör eller margarin
1/2 dl vatten

Fyllning

500 g färskpotatis
1 gul lök
1 - 2 små vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
500 g färsk spenat
1 msk vetemjöl
2 dl lätt crème fraiche
1 dl vatten
1/2 dl vitt vin
1 tsk salt
1 - 2 krm peppar
100 g fetaost
12 - 14 svarta oliver med kärnor

Garnering

timjankvistar

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri crème fraiche och laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut fetaost mot tofu eller annan mjölkproteinfri ost. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Gör så här

Tips

Bekvämt alternativ: Tryck ut en kyld smördegsplatta i en pajform. Nagga och grädda mitt i ugnen i 225º C, ca 15 min. Värm under tiden 1 förp (à 400 g) djupfryst lättstuvad spenat enligt förpackningens anvisning. Fördela spenaten i pajskalet och lägg på ca 10 kokta färskpotatisar i skivor. Riv över 100 g fetaost och strö över på 14 svarta oliver med kärnor. Garnera med kvistar av färsk timjan. Receptet är avsett för 8 port.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Sofia

2004-08-30

Jag gillar egentligen inte spenat men tänkte att jag skulle testa. Fetaosten och oliverna gjorde susen! Min man tyckte att det var riktigt smarrigt.

Christina

2004-08-26

fint tips!

Anna maria

2004-07-21

Jättegod som den är men jag lägger på rullade skivor av rökt eller gravad lax och den blir superb (fast inte längre vegetarisk)!

Näringsvärde per portion

Energi 1537 KJ / 367 kCal
Fett 25 g
Salt 1.46 g
Kolhydrater 28 g
Protein 7 g
Läs mer om näringsvärden