Potatis- och purjolökssoppa

Värm dig själv och familjen en mörk vinterkväll med denna mustiga potatis- och purjolökssoppa. Parmesanosten blir perfekt som avslutning och ger en salt touch till rätten.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2003

Ingredienser
6 portioner
4 - 5 medelstora purjolökar (5 purjolökar motsvara ca 1 kg)
1 kg potatis
2 msk smör
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 1/2 l kallt vatten (till buljongen)
2 tärningar hönsbuljong
1 1/2 dl crème fraiche
1 knippe körvel
riven parmesan till servering
Kryddbukett
2 kvistar timjan
1 lagerblad
2 kvistar persilja
1 stjälkselleri
Gör så här
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1498 KJ / 358 kCal
Fett16 g
Salt4.17 g
Kolhydrater39 g
Protein11 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
5 stJättegott
Herve
God soppa som lätt kan göras vegetarisk genom att använda grönsaksbuljong istället för den föreslagna hönsbuljongen.
Solveig
Jättegod soppa! Blir även gott med torkade kryddor. Testade även med smaksatt creme fraiche, kantareller o congac, och bitar av stekt kalkonbacon. Blev jätte smarrigt!
Gunilla