Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatis och purjolökspaj med soltorkade tomater

En riktigt god paj kan du använda till mycket; som tillbehör, på buffén eller som ensamrätt med en god sallad. Den här pajen är fylld av läckerheter som bland annat potatis, soltorkade tomater, purjolök och krämig smarrig ost.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajskal: Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt kvarg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter (för 4 port). Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Fyllning: Skala och skiva potatisen. Skölj och skiva purjolöken. Strimla tomaterna.
  5. Fräs purjolöken mjuk i matfettet i en stekpanna.
  6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
  7. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  8. Sänk värmen till 200°C.
  9. Lägg i potatis, purjolök, tomater och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter eller tills äggstanningen stannat.
  11. Servera pajen till en sallad, rostbiff, köttbullar eller rökt fisk.

Ingredienser

Portioner: 4
Pajskal
  • 3 dl vetemjöl
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl kvarg (1%)
  • ca 1 1/2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 5 kokta potatisar
  • 1 purjolök
  • 6 marinerade, soltorkade tomater
  • 1 msk matfett
  • 2 dl riven ost (max 17%)
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
Lägg till i inköpslistan