UNDER 30 MIN | Medel

Gratinerad fänkål med parmesan och basilika

Bjud dig själv och dina vänner på en god fänkålsmiddag. Fänkålen skivas och steks i pannan därefter gratineras den i ugnen med parmesan och basilika. Servera den gratinerade fänkålen till ris och en mustig tomatsås, smaklig måltid!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Ansa och skiva fänkålen (behåll rotstocken) i ca 1 cm tjocka skivor.
  3. Stek skivorna sakta i olivoljan i en stekpanna på båda sidor tills de får fin färg. Krydda med salt och peppar.
  4. Lägg skivorna i en ugnsform. Hacka basilikan och riv parmesanosten.
  5. Blanda basilika, parmesan och panko. Strö blandningen på fänkålen. Sätt formen mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills fänkålen fått fin färg.

För alla

Fri från laktos. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt panko mot glutenfritt ströbröd.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex parmigiano reggiano.

Osten kan innehålla löpe.

Tips

Gratinerad fänkål passar utmärkt som middag tillsammans med en mustig tomatsås och ris.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 fänkål (à ca 250 g)
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 dl finriven parmesanost
  • 1/2 dl panko eller ströbröd

Näringsvärde
Per portion

Energi 1008 kJ / 240 kCal