ÖVER 60 MIN | Medel

Poppy seed muffins med lemon curd

Poppy seed är engelska för vallmofrön. Här används de tillsammans med en apelsinglasyr som topping på saftiga muffins fyllda med sötsyrlig lemon curd. Välj om du gör egen lemon curd eller köper färdig. Givetvis går det lika bra med lime curd.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Muffins: Vispa ägg och honung fluffigt med elvisp i en bunke. Rör ner det smälta smöret.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Sikta ner i äggsmeten och blanda väl.
  4. Fyll medelstora muffinsformer till 2/3 med smet, gärna ställda i en muffinsplåt. Klicka i ca 1 msk lemon curd i mitten av varje muffins.
  5. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna.
  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och apelsinjuice. Skeda glasyren över muffinsen. Strö på vallmofrön och apelsinskal.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i lemon curden.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och kontrollera innehållet i lemon curden.

Tips

Att göra egen lemoncurd är inte särskilt svårt och den blir minst dubbelt så god som färdigköpt. Här är ett recept på citron- och limecurd.

Ingredienser

Portioner: 12
Muffins
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl flytande honung
  • 175 g smält smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 - 2 msk vallmofrön
  • 1 krm salt
  • 2 dl lemon curd
Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk färskpressad apelsinjuice
  • 1 msk finrivet apelsinskal (till garnering)
  • vallmofrön (till garnering)

Näringsvärde
Per portion

Energi 1733 kJ / 414 kCal