Hoppa till sidans innehåll
UNDER 60 MIN | Medel

Pommes Anna (Potatiskaka)

En klassisk fransk potatiskaka med tunt, tunt skivad potatis är som gjord för fest. Extra god blir Pommes Anna med den populära potatissorten Amandine, en fast potatis med smörig och fyllig smak. Servera den vitlöksdoftande potatiskakan som tillbehör till t ex helstekt oxfilé.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och riv vitlöken. Hacka rosmarinen fint. Smält smöret.
  3. Skiva potatisen i ca 2-3 mm tunna skivor.
  4. Blanda potatisskivorna med smör, vitlök, rosmarin, salt och peppar.
  5. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Se till så att det översta lagret potatis ligger snyggt omlott. 
  6. Sätt in formen mitt i ugnen ca 45 minuter.
  7. Servera Pommes Anna som potatistillbehör.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/4 kruka rosmarin
  • 75 g smör
  • 900 g amandinepotatis
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 1331 kJ / 319 kCal