Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Grov leverpastej

Ett mumsigt recept på grov leverpastej för dig som gillar utmaningar i köket. Du gör pastejen av bland annat lever, späck, fläskfärs, rödlök, mejram, ansjovis, mjöl, ägg och grädde. Extra gott med hemlagad pastej!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 (buffé) portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mal lever och späck grovt eller hacka fint för hand. Blanda med fläskfärs i en skål.
  2. Skala och hacka rödlök. Stek den i smör tillsammans med mejram och timjan tills löken mjuknat.
  3. Häll av och hacka ansjovisen.
  4. Blanda leverblandningen med siktat mjöl, ägg och sirap. Späd med lite grädde i taget. Rör om. Tillsätt ansjovis och lök. Salta och peppra.
  5. Gör ett stekprov i stekpanna eller i mikron. Smaka av med salt och peppar. Låt smeten stå en stund innnan den tillagas.
  6. Sätt ugnen på 150° C.
  7. Tillaga mitt i ugnen i en 1 1/2 liters smord ugnsform (terrin- eller pastejform, för 10 bufféportioner) i ca 1 1/2 timme. Kyl i lätt press.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör mjölkfri: stek i olja eller mjölkfritt margarin. Välj mjölkfritt gräddalternativ, t ex Oatly eller Beneviva.

Tips

Smeten går bra att frysa i formen, tina och tillaga i ugnen.

Ingredienser

Portioner: 10 (buffé)
  • 225 g lever (helst av kalv)
  • 75 g späck
  • 325 g fläskfärs
  • 1 rödlök
  • smör till stekning
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 50 g ansjovis
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?