Polkaknäck | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Polkaknäck

Grännainspirerat knäckrecept där den smöriga gräddsirapssmaken möter mintknapriga polkakrossbitar. En frisk och annorlunda variant på julgodisets mesta klassiker.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter eller längre beroende storleken på kastrullen.
  2. Krossa karamellerna i en mortel.
  3. Rör ner karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.

För alla

Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per knäck.

Tips

Förvara svalt.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Ingredienser

Portioner: 60 st
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 30 polkagrisar
  • 2 msk smör
  • knäckformar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 211 kJ / 51 kCal