Polkaknäck

76
3
Polkaknäck

Grännainspirerat knäckrecept där den smöriga gräddsirapssmaken möter mintknapriga polkakrossbitar. En frisk och annorlunda variant på julgodisets mesta klassiker.

Polkaknäck

Ingredienser

60 st
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
30 polkagrisar
2 msk smör
knäckformar

För alla

Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per knäck.

Gör så här

Tips

Förvara svalt.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

76

Kommentarer

Carola

2022-12-10

Koka inte till 125 grader, det gjorde jag.. blev inte bra. Alldeles för hård, för min smak iallafall. Gjorde en batch till och kokade till 120 grader, helt perfekt 👌🏻

Redaktionen

2013-12-17

Hej Johannes! Temperaturen är ca 125°C. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter eller längre beroende storleken på kastrullen. Så visst kan tiden variera, men håll koll på temperaturen!

Johannes

2013-12-15

Jättegod knäck, men koktiden är snarare 1,5-2 timmar snarare än 20 min.

Näringsvärde per portion

Energi 211 KJ / 51 kCal
Fett 1.7 g
Kolhydrater 8.6 g
Protein 0.1 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept

Knäck
Lakritsknäck
Knäck i mikron
Chokladknäck
Julknäck
Knäckkola