Klassisk plommonkaka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Klassisk plommonkaka

Utsökt recept på klassisk mjuk plommonkaka som passar perfekt att servera till fikat. Du gör den mjuka kakan av bland annat smör, mjöl, ägg, plommon, mandel och grädde. Underbart att servera som efterrätt till kaffet!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Deg: Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, vetemjöl, äggula (spara vitan till stanningen) och socker till en deg (gärna i matberedare).
  3. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och lägg i en pajform med löstagbar botten (eller tryck ut pajdegen i formen).
  4. Fyllning: Skär plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Skär ev plommonen i klyftor eller mindre bitar. Lägg plommonen i pajskalet. Strö flagad mandel och socker över.
  5. Vispa samman ägg med matlagningsgrädde och den överblivna vitan till en stanning. Häll stanningen över plommonen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
  6. Låt svalna och lossa kakan från formens kant.
  7. Värm gelén i en kastrull så att den smälter. Pensla över pajen. Pudra florsocker över. Servera med vaniljsås eller vispad grädde.

För alla

Innehåller gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri matgrädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddersättning.

Ingredienser

Portioner: 6
Deg
  • 150 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 2 msk socker
Fyllning
  • 1 kg färska plommon
  • 1 dl socker
  • 30 g flagad mandel
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 dl gelé (t ex aprikos- eller rönnbärsgelé)
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan