Plommonpaj med citron

10
9
Plommonpaj med citron

Efter en mastig måltid kan det behövas en syrligt uppfriskande efterrätt, då passar denna plommonpaj med citron alldeles ypperligt. Pajen fyller du med gula plommon och en krämig sås på crème fraiche och ägg med syrlig saft från citron plus skal.

Plommonpaj med citron

Ingredienser

6 portioner

Pajskal

150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
3 msk socker
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt

Fyllning

800 g gula plommon t ex mirabeller
1 citron
3 ägg
1 1/2 dl socker
3 dl crème fraiche
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till servering

lättvispad grädde

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Helen

2013-08-08

Fräsch och trevlig paj som blev ännu bättre som efterrätt utan pajskal och vispgrädde. Smöra och mjöla en form med höga kanter. Använd halva mängden fyllning alternativt en riktigt stor form. Plommonen behöver inte skalas. Jag tycker att den vinner på att du tar med det rivna citronskalet. Du kan behöva öka mjölmängden någon samt sänka ugnstemperatur och öka gräddningstid för att få en fastare efterrätt. Nyttigare, fräschare och fantastiskt gott!

Gunnel

2009-09-30

Väldigt god paj med syrlig smak. Notera dock att det blir väldigt mycket fyllning, räcker nästan till två pajer...

Jenny

2006-09-21

Är det meningen att citronsmeten ska stelna och bli lite som sockerkaka eller ska det vara kladdigt och krämigt?!