Plommonpaj med citron

Betyg 4.2 av 5.
10 personer har röstat
9
Plommonpaj med citron

Efter en mastig måltid kan det behövas en syrligt uppfriskande efterrätt, då passar denna plommonpaj med citron alldeles ypperligt. Pajen fyller du med gula plommon och en krämig sås på crème fraiche och ägg med syrlig saft från citron plus skal.

Plommonpaj med citron

Ingredienser

6 portioner

Pajskal

150 g  smör eller margarin
3 dl  vetemjöl
3 msk  socker
1/2 tsk  bakpulver
1 krm  salt

Fyllning

800 g  gula plommon t ex mirabeller
1   citron
3   ägg
1 1/2 dl  socker
3 dl  crème fraiche
1 msk  vetemjöl
1 tsk  bakpulver

Till servering

lättvispad grädde

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
10 personer har röstat

Kommentarer

Fräsch och trevlig paj som blev ännu bättre som efterrätt utan pajskal och vispgrädde. Smöra och mjöla en form med höga kanter. Använd halva mängden fyllning alternativt en riktigt stor form. Plommonen behöver inte skalas. Jag tycker att den vinner på att du tar med det rivna citronskalet. Du kan behöva öka mjölmängden någon samt sänka ugnstemperatur och öka gräddningstid för att få en fastare efterrätt. Nyttigare, fräschare och fantastiskt gott!

Helen

2013-08-08

Väldigt god paj med syrlig smak. Notera dock att det blir väldigt mycket fyllning, räcker nästan till två pajer...

Gunnel

2009-09-30

Är det meningen att citronsmeten ska stelna och bli lite som sockerkaka eller ska det vara kladdigt och krämigt?!

Jenny

2006-09-21

Testa liknande recept

Plommonpaj med mandel
Betyg 4.2 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Cobbler med plommon och mynta
Betyg 4.5 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Plommon i portvin
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Varm chokladbakelse med vaniljkokta plommon
Betyg 4.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Romtopf – frukt och bär inlagda i rom
Betyg 5 av 5.
5 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Paj med plommonmarmelad
Betyg 3.3 av 5.
11 personer har röstat
Över 60 min att tillaga