Pizzadeg

250
75
Pizzadeg

Här är receptet för att få till en riktigt bra pizzabotten. Allt du behöver är vatten, jäst, olja, salt, mjöl och lite tid. Hemligheten till denna förtjusande pizzadeg är den långa jästiden.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2002

Pizzadeg

Ingredienser

6 portioner
3 1/2 dl
iskallt vatten
50 g
färsk jäst
2 msk
olja
1/2 msk
salt
10 dl
mjöl + extra till utbakning (10 dl motsvarar ca 600 g)

För alla

Fri från: mjölkprotein, laktos och ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix, prova dig fram till lagom mjölmängd och använd ca 1 msk fiberhusk i degspadet så blir degen smidigare och lättare att hantera (för 6 port).

Näringsvärdet är beräknat per pizzabulle för 6 bullar.

Klimatanpassa

Detta är redan Klimaträtt.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

250

Kommentarer

Lena

2021-02-25

Kan man göra degen p ställa in i kylen till dagen efter?

Lindha

2021-01-05

Till er som vill frysa pizzadeg! Det allra bästa är att låta degen jäsa klart (oavsett vilket recept ni använder) och sedan baka ut degen till den form och tjocklek som ni föredrar på pizzabotten. Grädda sedan ENBART själva pizzabotten (utan fyllning) och grädda inte helt klart, utan bara ett par minuter, eller typ halva gräddningstiden. Låt sedan pizzabottnarna svalna innan ni paketerar dom ordentligt i kanske både först plastfolie och sedan i kanske någon fryspåse (om ni har en som är tillräckligt stor, el så kan man klippa isär fryspåsar, tejpa ihop dom till en passande form som man kan linda runt pizzan). Jag tror jag hade kvar både bakplåtspappret, sedan lindande in pizzabotten i plastfolie och sedan till sist ett ordentligt, täckande lager aluminiumfolie, för att förhindra frysskador. Sedan när du blir sugen på pizza nästa gång, kan du bara plocka fram din färdiga botten ur frysen, lägga på de önskade ingredienserna (på den frysta botten) och sedan grädda klart din egen ”bake-off” pizza, som är 100 ggr godare än någon köpt, färdig fryst pizza från butiken! Ibland har t o m den både frysta OCH halvgräddade pizzan sedan fortsatt att jäsa lite till i ugnen under andra gräddningen! Det borde väl vara omöjligt, men det hände faktiskt! Kanske för att jag alltid bakar med Manitoba Cream mjölet, som verkligen har extra stark jäskraft, betydligt mer än t ex vetemjöl special! Jag misslyckas ALDRIG med en jästdeg numera, tack vare detta mjöl och för att jag även använder mindre jäst och antingen ”långjäser” över dagen i rumstemperatur, eller ännu hellre ”kalljäser” i kylskåpet över natten el i ca 24 timmar. Jag använder alltid kall degvätska i båda fallen och då går jäsningen långsammare, men fördelen är att man får både tid över till annat + att degen smakar såå mycket mer och godare ju längre den får jäsa! Men kalljäser du degen; använd mycket mindre än 25 gram jäst, kall degvätska och jäs degen i kylskåp! Då kan du t o m låta degen jäsa i upp till 48 timmar, även om jag tycker att degen blir godast efter max 24 timmar. Men vill du bara kalljäsa i kylskåp över natten (max ca 10 timmar) så kan du använda 25 gram jäst. För enligt mig blir det för mycket jästsmak med 50 gram vid kall/långjäsning, och när du plockat fram degen i rumstemperatur (för att sedan kunna baka ut den osv), riskerar du att ändå få en överjäst deg (pga den stora mängden jäst) om du är för ouppmärksam och långsam! Så ett av mina bästa tips är att endast använda 50 gram färsk jäst till max 5 dl degvätska om du inte hinner/orkar låta degen jäsa i tillräckligt många timmar i rumstemperatur (för i kylskåp går det ännu långsammare). Och då får du också jäsa degen på det snabba, ”normala” sättet, för annars får du en överjäst och förstörd deg som både smakar illa och är helt död = jäser inte upp efter varken utbakningen el i ugnen. Men har du inte tid att låta en jästdeg jäsa många timmar över nästan en hel dag, så kan du ändå använda mindre jäst, vilket jag föredrar, då jag varken gillar själva jästsmaken + att min mage också blir gladare ju mindre jäst jag använder! :-) men ändå få degen att jäsa snabbare under dagen med hjälp av en nypa socker och max 37 gradig degvätska + låta degen jäsa ordentligt övertäckt på en dragfri plats. Jag brukar ställa 2 stora degbunkar inne i den avstängda ugnen (ej varm alltså!) Där har jag det enda icke iskalla & dragfria stället i mitt kök & degen jäser otroligt bra inne i ugnen, utan extra värme!

Redaktionen ICAse

2021-01-05

Hej Lindha! Tack för att du tog dig tid att skriva ner dina tips! ❤ Hälsningar Elina

Emma

2020-12-11

Går det bra att jäsa den i rumstemperatur andra jäsningen och ska den i fall jäsa kortare tid andra jäsningen?

Redaktionen ICAse

2021-01-05

Hej Emma! Ursäkta sent svar. Det går bra att jäsa i rumstemperatur även andra jäsningen. Vi kan tyvärr inte säga hur lång tid det tar då vi inte har provbakat med att jäsa i rumstemperatur andra omgången, men de ska jäsa tills bollarna har jäst till dubbel storlek. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 1617 KJ / 400 kCal
Fett 6 g
Salt 0.59 g
Kolhydrater 74 g
Protein 10 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept