Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Pizza bianca med tomatsalsa och valnötspesto

Blond pizza, visst låter det skoj? Alltså en pizza med bara ost. I stället för att bre på tomatsås bjuds en fräsch tomatsalsa att klicka på efteråt. Komplettera med en hemgjord pesto på vitlök, valnötter, basilika och spenat. Kalasgott att servera på mingelfesten!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för Ger 6 pizzor à 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med pizzadegen. Rör ihop vatten, jäst och olja. Tillsätt mjöl och salt och knåda för hand eller i degmaskin till en smidig deg, ca 5 minuter. Låt degen jäsa 1 ½ timme i en stor degbunke.
  2. Ta upp degen, dela och forma den till 6 bollar (för 6 pizzor). Lägg på ett fat och täck med en blöt handduk. Ställ in i kylen och låt stå minst 5 timmar.
  3. Tomatsalsa: Finhacka tomaterna. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finriv vitlöken. Blanda tomater, chili och vitlök med vinäger, salt och peppar. Rör ner basilikan.
  4. Valnötspesto: Skala vitlöken. Mixa vitlök, valnötter, plockade basilikablad, babyspenat och limejuice med oljan till en grov röra med stavmixer eller i en lite matberedare. Krydda med salt och peppar. Förvara övertäckt i kyl.
  5. Sätt ugnen på 250°C.
  6. Kavla ut pizzadegsbollarna till längder, ca 40 x 10 cm på mjölat bakbord. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla längderna med olivolja.
  7. Bred på ricotta och smula över getost. Strö över 1 krm chiliflakes på varje pizza (för 6 pizzor).
  8. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 225°C. Grädda ca 10 minuter, eller tills pizzan får fin färg.
  9. Klipp eller skär varje pizza i 10 bitar. Bjud med tomatsalsa och valnötspesto.

För alla (Pizza bianca)

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Använd glutenfri färdig pizzabotten eller baka glutenfritt själv.
Gör laktosfri: Välj laktosfri färskost och ex laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfri färskost och/eller tofu.

För alla (Tomatsalsa)

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

För alla (Valnötspesto)

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per pizza med tillbehör.

Tips

Pizzan kan bakas flera timmar i förväg och sedan värmas ca 10 minuter i ugnen på 125°C. Valnötspeston och tomatsalsan kan också förberedas, men vänta med att röra ner basilikan till strax före servering.

Ingredienser

Portioner: Ger 6 pizzor à 10 bitar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g ricottaost
  • 500 g getost av chèvretyp
  • chiliflakes
  • olivolja
  • salt och peppar
Pizzadeg
  • 3 1/2 dl iskallt vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 9 dl vetemjöl
  • 1/2 msk salt
  • mjöl till utbakning
Tomatsalsa
  • 5 tomater
  • 1 urkärnad och finhackad röd chili (t ex spansk peppar)
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 1/2 dl hackad basilika
Valnötspesto
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g valnötter
  • 2 krukor färsk basilika
  • 100 g babyspenat
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 3 dl olivolja
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 6793 kJ / 1623 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer