Pizza bianca med tomatsalsa och valnötspesto

Blond pizza, visst låter det skoj? Alltså en pizza med bara ost. I stället för att bre på tomatsås bjuds en fräsch tomatsalsa att klicka på efteråt. Komplettera med en hemgjord pesto på vitlök, valnötter, basilika och spenat. Kalasgott att servera på mingelfesten!
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2015

Ingredienser
Ger 6 pizzor à 10 bitar
2 msk olivolja
500 g ricottaost
500 g getost av chèvretyp
chiliflakes
olivolja
salt och peppar
Pizzadeg
3 1/2 dl iskallt vatten
50 g jäst
2 msk olivolja
9 dl vetemjöl
1/2 msk salt
mjöl till utbakning
Tomatsalsa
5 tomater
1 urkärnad och finhackad röd chili (t ex spansk peppar)
1 riven vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl hackad basilika
Valnötspesto
2 vitlöksklyftor
200 g valnötter
2 krukor färsk basilika
100 g babyspenat
1 msk färskpressad limejuice
3 dl olivolja
3 krm salt
2 krm svartpeppar
För alla (Pizza bianca)
Fri från ägg.
Gör glutenfri: Använd glutenfri färdig pizzabotten eller baka glutenfritt själv.
Gör laktosfri: Välj laktosfri färskost och ex laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfri färskost och/eller tofu.
För alla (Tomatsalsa)
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
För alla (Valnötspesto)
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat per pizza med tillbehör.
Gör så här
Tips
Pizzan kan bakas flera timmar i förväg och sedan värmas ca 10 minuter i ugnen på 125°C. Valnötspeston och tomatsalsan kan också förberedas, men vänta med att röra ner basilikan till strax före servering.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi6793 KJ / 1623 kCal
Fett128 g
Salt12.5 g
Kolhydrater77 g
Protein41 g
Kommentarer