Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Pitstop route sixtysix-chili med fruktsalsa och tortillatrassel

Ett festligt storkok på chili con carne som kan förberedas i god tid.
Låt varken antalet ingredienser eller den långa koktiden avskräcka dig, dina gäster kommer att tacka dig! Bjud med rostat tortillabröd i tunna strimlor och en fruktig salsa med färsk mynta.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg de torkade chilifrukterna i en kastrull med kokande vatten. Koka tills de mjuknar. 
  2. Häll av vattnet och fyll på med nytt så det precis täcker. Låt sjuda 1 timme under lock.
  3. Sila av vätskan i en skål. Klipp/dra bort stjälkarna från chilifrukterna. Mixa chilin med 2 dl av kokvattnet. Blanda ner rödvin, vinäger och worcestersås. Ställ åt sidan.
  4. Skala, dela och hacka löken. Dela och strimla jalapeñon fint tvärs över. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar.
  5. Bryn lök, jalapeño och paprika i omgångar i olja i en stekpanna. Ställ åt sidan.
  6. Hetta upp ½ dl olja (för 10 portioner) i en stor kastrull/gryta. Bryn vitlöken ca 5 minuter. Tillsätt bacontärningarna och stek tills de får lite färg.
  7. Tillsätt de brynta grönsakerna samt vätskeblandningen. Koka upp under lock, ca 5 minuter. Koka sedan utan lock tills en tredjedel återstår, det tar ungefär 15 minuter.
  8. Rör ner tomater, kalvfond, tomatpuré och lagerblad. Låt sjuda/småkoka ca 2 timmar under lock.
  9. Hetta upp 2 msk olja (för 10 portioner) i stekpannan. Fräs
hälften av spiskumminet. Tillsätt hälften av nötfärsen, dela i valnötsstora bitar och bryn hastigt. Tillsätt detta i kastrullen. Upprepa med resten av spiskummin och färsen.
  10. Låt grytan sjuda ytterligare 1 timme under lock. Är den för lös så ta av locket och reducera vätskan mot slutet.
  11. Skölj av och rör ner bönor och majs. Låt chilin stå kallt minst 12 timmar före servering. Den går också bra att frysa in.
  12. Tortillatrassel: Sätt ugnen på 175°C. Dela tortillabröden på mitten och skär i tunna strimlor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och vänd runt med 3 msk rapsolja (för 10 portioner). Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter, tills brödstrimlorna är gyllene. Ta ut och rör om då och då. Förvara ”trasslet” torrt fram till servering. 
  13. Fruktsalsa: Skala melon och mango med kniv. Skär fruktköttet i små tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda melon, mango och chili med limejuice. Ställ kallt. Rör ner myntan vid servering.
  14. 1–2 före servering: Värm chilin långsamt på medelvärme, rör då och då. Tillsätt ev tabasco, salt och peppar. Varmhåll under lock. Servera chiligrytan med gräddfil, tortillatrassel och fruktsalsa. Färsk koriander är också gott att strö över.

För alla

Gör glutenfri: Välj glutenfria tortillabröd.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i fond och bröd. Bjud med laktosfri gräddfi

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 påse torkad hel chipotle chili (3 st för 10 portioner)
  • 1 påse torkad hel ancho chili (1 st för 10 portioner)
  • 1 påse torkad hel guajillo chili (3 st för 10 portioner)
  • 2 1/2 dl rödvin
  • 1 1/2 dl cherry- eller rödvinsvinäger
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl worcestersås
  • 2 gula lökar
  • ca 5 jalapeño eller spansk peppar, beroende på styrka
  • 3 gröna paprikor
  • 3 röda paprikor
  • ca 8 skalade vitlöksklyftor
  • 140 g tärnad bacon
  • 3 burkar körsbärstomater (à ca 400 g)
  • 3/4 dl konc kalvfond
  • 3/4 dl tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 2 msk spiskummin
  • 1 kg nötfärs
  • 3 förpackningar kokta bönor (à ca 400 g, t ex svarta, stora vita och pintobönor)
  • 1 förpackning majs (à ca 340 g)
  • olja
  • ev tabasco
  • ev salt och peppar
Tortillatrassel
  • 1 förpackning stora tortillabröd (à ca 300 g)
  • 3 msk rapsolja
Fruktsalsa
  • 1 honungsmelon
  • 1 mango
  • 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
  • 1 1/2 msk färskpressad limejuice
  • 1 dl hackad färsk mynta
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3005 kJ / 719 kCal