Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mustig chili con carne

Utsökt mustig chili con carne. Aromatiska och intressanta smaker av bacon, vitlök och mörkt öl. Kraftfull jalapeño, chilipulver och spiskummin blandas med den stekta köttfärsen. Knapriga majschips och en klick gräddfil blir lysande gott tillsammans.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bryn köttfärsen lite i taget i en stekpanna. Lägg över den brynta färsen i en större gryta.
  2. Strimla baconet och stek det nästan knaprigt i torr panna. Blanda med köttfärsen.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Fräs detta tills det blir mjukt.
  4. Blanda det frästa med köttfärsen. Tillsätt öl, fond, de krossade tomaterna, chipotlepaste, jalapeño, spiskummin, anchochilipulver och kidneybönor. Salta och peppra. Låt småkoka i 15 minuter. Om man vill ha mer hetta kan man öka jalapeño- och chipotlemängden.
  5. Blanda ner tomatpurén och koka i ytterligare 30 minuter.
  6. Hacka oreganon, tillsätt den och låt koka i ytterligare 15 minuter. Chili con carnen ska vara ganska fast.
  7. Servera den med lite riven ost, majschips, en klick gräddfil, sallad och en kall öl.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 kg köttfärs (gärna grovmalen)
  • rapsolja till stekning
  • 1 pkt bacon (à 140 g)
  • 4 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 röda paprikor
  • 50 cl mörkt öl (t ex julöl)
  • 2 msk viltfond (eller kantarellfond)
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 3 msk chipotlepaste
  • 2 msk hackad, inlagd jalapeño
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk chilipulver (anchostyle)
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk kidneybönor (à 400 g)
  • 1/2 kruka färsk oregano
  • salt och svartpeppar
Till servering
  • riven ost
  • gräddfil
  • sallad
Lägg till i inköpslistan