ÖVER 60 MIN | Avancerad

Äkta chili con carne

Chili con carne är en god och mättande kötträtt som är uppskattad av både barn och vuxna. Den här chili con carnen är riktigt mustig och har smaker av jalapeno, bacon, paprika och chipotle. Servera gärna gytan med ris och en krispig sallad eller dina favoit tacotillbehör!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i små bitar och strimla baconet.
  2. Bryn kött och bacon i olja. Salta.
  3. Skala och hacka lök och vitlök, kärna ur paprikorna och tärna dem. Hacka jalapeñon.
  4. Tillsätt lök, vitlök och paprika till köttet och fortsätt att fräsa på låg värme tills lök och paprika är mjuk.
  5. Häll på öl och låt det sakta koka upp.
  6. Skumma av väl och tillsätt därefter resten av ingredienserna utom oreganon.
  7. Låt grytan småsjuda under lock 1,5-2 timmar så att köttet nästan faller sönder. Tillsätt oregano mot slutet av koktiden.
  8. Serveringsförslag: Koka riset eller förbered övriga serveringsförslag.
  9. Servera chili con carnen med ris och sallad eller varma tortillabröd, nachochips, riven ost, gräddfil, guacamole och strimlad isbergsallad.

För alla

Kontrollera noga innehållet i serveringsförslagen.
I övrigt är grytan fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt öl.

Tips

Häll gärna i en burk stora vita kokta bönor precis före servering.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g högrev av nöt eller viltkött
  • 140 g bacon
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 2 msk färsk jalapeño eller jalapeño i vinäger
  • 1 - 1 1/2 flaskor öl mörk lager (à 33 cl)
  • 1 msk chipotlepaste (1 msk chipotlepasta motsvarar ca 1 tsk anchochili)
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk oregano
Serveringsförslag
  • ris
  • tortillabröd
  • nachochips
  • riven ost
  • gräddfil
  • guacamole
  • strimlad isbergssallad