Pithivier – Smördegspaj med bacon och purjolök
Pithivier är en typ av inbakad fransk smördegspaj formad som en kulle med vackra dekorationer på pajskalet. Pajen finns i både salta och söta versioner, här har receptet en fyllning av salt bacon, smörstekt purjolök och krämig brieost.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2022
Ingredienser
4 portioner
800 g potatis
1 kycklingbuljongtärning
1/2 tsk salt
1 stor purjolök (à ca 300 g)
2 msk smör
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
280 g tärnat bacon eller pancetta
2 förp kyld smördeg (à 250 g)
300 g brieost
1 uppvispat ägg
flingsalt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi5334 KJ / 1275 kCal
Fett91 g
Salt7 g
Kolhydrater78 g
Protein35 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Vacker att bjuda på. Tog lite mer timjan och peppar och lite vitlök så blev det mera sting. Räcker bra till fyra personer.
Birgitta
2023-11-25Ska tilläggas att jag lyssnade på Susanne och skippade timjan helt.
Ida
2023-09-08Väldigt festligt och gott! Ett tips för att få en fin rund form är att lägga plastfolie i en skål och sedan lägga allt baklänges dvs. brieost, potatisblandning, brieost och sista potatisbandningen, vika ner plastfoliekanterna och därefter ställa kallt. Jag hade den t.o.m i frysen ett par timmar. Sen gjorde jag ett litet hål ovanpå smördegsskalet med en liten 'skorsten' i aluminiumfolie. Penslade och skar sedan snirliga streck nedåt samt gjorde en liten dekoration runt skorstenen med överbliven smördeg. Detta recept tar dock lång tid, man kan gärna dela upp det tycker jag och tex förbereda blandningen. 3 personer åt upp allt så förslagsvis kan man ha en liten sallad till.
Ida
2023-09-08