Pithivier – Smördegspaj med bacon och purjolök

Betyg 3.7 av 5.
32 personer har röstat
4
Pithivier – Smördegspaj med bacon och purjolök

Pithivier är en typ av inbakad fransk smördegspaj formad som en kulle med vackra dekorationer på pajskalet. Pajen finns i både salta och söta versioner, här har receptet en fyllning av salt bacon, smörstekt purjolök och krämig brieost.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2022

Pithivier – Smördegspaj med bacon och purjolök

Ingredienser

4 portioner
800 g  potatis
1   kycklingbuljongtärning
1/2 tsk  salt
1   stor purjolök (à ca 300 g)
2 msk  smör
1 tsk  torkad timjan
1/2 tsk  salt
1/2 tsk  svartpeppar
280 g  tärnat bacon eller pancetta
2   förp kyld smördeg (à 250 g)
300 g  brieost
1   uppvispat ägg
flingsalt

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, smördeg och brieost.

Gör så här

Tips

Använd överflödig smördeg till att göra en dekoration på pajen.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.7 av 5.
32 personer har röstat

Kommentarer

Vacker att bjuda på. Tog lite mer timjan och peppar och lite vitlök så blev det mera sting. Räcker bra till fyra personer.

Birgitta

2023-11-25

Ska tilläggas att jag lyssnade på Susanne och skippade timjan helt.

Ida

2023-09-08

Väldigt festligt och gott! Ett tips för att få en fin rund form är att lägga plastfolie i en skål och sedan lägga allt baklänges dvs. brieost, potatisblandning, brieost och sista potatisbandningen, vika ner plastfoliekanterna och därefter ställa kallt. Jag hade den t.o.m i frysen ett par timmar. Sen gjorde jag ett litet hål ovanpå smördegsskalet med en liten 'skorsten' i aluminiumfolie. Penslade och skar sedan snirliga streck nedåt samt gjorde en liten dekoration runt skorstenen med överbliven smördeg. Detta recept tar dock lång tid, man kan gärna dela upp det tycker jag och tex förbereda blandningen. 3 personer åt upp allt så förslagsvis kan man ha en liten sallad till.

Ida

2023-09-08

Näringsvärde per portion

Energi5334 KJ / 1275 kCal
Fett91 g
Salt7 g
Kolhydrater78 g
Protein35 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Inbakad brie
Betyg 3.2 av 5.
27 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Brietårta med honung och torkad frukt
Betyg 3.6 av 5.
87 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Smördegssnurror med lingon och brie
Betyg 4.3 av 5.
23 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Fransk sallad med valnötter
Betyg 3 av 5.
2 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Briepaket med portvin och valnötter
Betyg 3.4 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Bakad brie med glöggrussin
Betyg 2.9 av 5.
54 personer har röstat
Över 60 min att tillaga