ÖVER 60 MIN | Medel

Pitabröd

Pitabröd är mellanösterns tunnbröd. Precis som andra sorters tunnare bröd runtom i världen bakades också pitabröd ursprungligen på en het sten eller platta. Dessa pita bakar du i en gjutjärnspanna över grillen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 16 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Värm vattnet till cirka 40˚C. Häll det i en bunke, strö i jästen och rör tills den löser sig. Häll i hälften av mjölet, ett par deciliter i taget. Rör noga i någon minut så att glutenbildningen kommer igång. Låt degen vila minst 10 minuter och upp till ett par timmar.
 2. Strö över saltet och rör i olivoljan. Se till att det blir väl blandat. Arbeta in resten av mjölet, ett par deciliter i taget. När degen blivit så fast att den inte går att röra i längre lägger du upp den på mjölat bord och knådar den 8–10 minuter tills den blivit slät och elastisk.
 3. Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck med plastfilm och jäs till minst dubbla storleken. Det tar ungefär 1 1/2 timme.
 4. Tryck försiktigt ihop degen. Nu kan du baka ut den eller spara den i kylen upp till 5 dagar. (Lägg den i så fall i en plastpåse som är tre gånger så stor som degen så att den får plats att jäsa.)
 5. Kavla ut hälften av degen till 8 tunna kakor (för 16 st), cirka 20 cm i diameter. Resten av degen kan vila plastad i kylen, se ovan. Täck de utkavlade bröden medan de väntar på att bli gräddade, men lägg dem inte i en trave ovanpå varandra – då kladdar de lätt ihop.
 6. Baka ett eller flera bröd i taget på plåt eller i gjutjärnspanna i het grill och med locket på.
 7. Bröden puffar upp efter 3–4 minuter och är klara när de fått lite färg i kanterna.
 8. Låt svalna något på galler och täck sedan med en handduk så att bröden inte torkar.
 9. Snitta bröden i kanten och stoppa i den goda fyllningen, t ex Sallad på rökt kalvlägg.

Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

 

För alla

Rätten är fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri mjölmix.

Tips

Du måste ha lock till grillen för att kunna baka, annars blir det inte tillräckligt varmt. Temperaturen ska vara cirka 250˚C. Undvik också så långt det är möjligt att öppna locket så att du inte släpper ut värmen.

Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.

Som med de flesta bröd blir det bäst med långsam jäsning, så sätt gärna degen dagen före.

Ingredienser

Portioner: 16 bröd
 • 6 dl vatten
 • 1 tsk torrjäst
 • 15 dl vetemjöl special (15 dl motsvarar 900 g)
 • 1 msk salt
 • 1 - 2 msk olja

Näringsvärde
Per portion

Energi 897 kJ / 214 kCal