Pitabröd
Pitabröd är mellanösterns tunnbröd. Precis som andra sorters tunnare bröd runtom i världen bakades också pitabröd ursprungligen på en het sten eller platta. Dessa pita bakar du i en gjutjärnspanna över grillen.
Ingredienser
16 bröd
6 dl vatten
1 tsk torrjäst
15 dl vetemjöl special (15 dl motsvarar 900 g)
1 msk salt
1 - 2 msk olja
För alla
Rätten är fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri mjölmix.
Gör så här
Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.
Tips
Du måste ha lock till grillen för att kunna baka, annars blir det inte tillräckligt varmt. Temperaturen ska vara cirka 250˚C. Undvik också så långt det är möjligt att öppna locket så att du inte släpper ut värmen.
Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.
Som med de flesta bröd blir det bäst med långsam jäsning, så sätt gärna degen dagen före.
Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.
Som med de flesta bröd blir det bäst med långsam jäsning, så sätt gärna degen dagen före.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi897 KJ / 214 kCal
Fett2.3 g
Kolhydrater41.3 g
Protein5.9 g
Kommentarer
Perfekt substitut till tortillabröd för de mindre barnen
Malin
2020-12-01Nja, saltmängden är ju en väldigt individuell smakpreferens. Jag är en sk "supersmakare", dvs min tunga har extremt många smaklökar och ger därför ett väldigt känsligt, och både bra & dåligt (på olika sätt) smaksinne. Men om man läser om supersmakare så har en majoritet (särskilt dom som är 100%, för man kan även vara bara 25%, 50% som min syster & mamma är, eller 75%).
Lindha
2019-10-14Minska på saltet, en tsk räcker.
Birgitta
2014-04-18