ÖVER 60 MIN | Medel

Grillat Naanbröd

Det här indiska naanbrödet bakas i gjutjärnspanna i grillen. Penslas först med klarat smör och strö flingsalt över. Förbered degen i god tid så går det fort när grillen är varm. Bjud på dina egna naan!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 8 bröd.

 1. Lös upp torrjästen och 1 tsk av sockret i det ”fingervarma” vattnet i en skål. Låt blandningen stå 10 minuter tills den blivit skummig.
 2. Sikta under tiden ner resten av sockret, 5 dl mjöl, saltet och bakpulvret i en bunke.
 3. Rör ner yoghurten och olivoljan i den skummiga jästblandningen. Häll över i bunken med mjölet och vänd försiktigt ihop allt med en gaffel. Fortsätt knåda degen med händerna. Det kan kännas som om det är för lite mjöl, men efter ett tag får du en något mjuk och klibbig men hanterbar deg. Täck med en handduk och låt jäsa på ett hyfsat varmt och dragfritt ställe i 2–4 timmar.
 4. Ta fram två skålar – en med ca 1 dl mjöl och en med en skvätt vatten. Dela upp degen i 8 bitar. Vänd dem i skålen med mjölet så att de inte klibbar ihop med varandra.
 5. Kavla ut degbitarna till avlånga ovaler, cirka 10 x 20 cm. Håll upp degbitarna i ena änden så att de sträcks ut lite av sin egen tyngd.
 6. Smält smöret och låt de vita partiklarna sjunka till botten.
 7. Hetta upp en gjutjärnspanna i glöden/elden i grillen. Den ska nästan vara rödglödgad.
 8. Fukta händerna med vattnet i skålen. ”Bolla” en degkaka så att den blir lite fuktad. Pensla på lite smör. Lägg ner försiktigt i gjutjärnspannan, lägg på locket och baka 1 minut. Vänd brödet och baka nästan lika länge på andra sidan. Bröden ska bli lite brända och bubbliga. Pensla igen med det smälta smöret, strö över lite flingsalt och fortsätt grädda resten av bröden på samma sätt.

Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt vetemjöl till glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: Använd laktosfri yoghurt och matfett utan laktos
Gör mjölkproteinfri: Byt yoghurt till mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell eller Sour Supreme (innehåller soja), och smöret till mjölkfritt matfett.

Näringsberäkningen är beräknad per bröd.

Tips

Du kan smaksätta naanbröden med vitlök eller fänkålsfrö.

Du måste ha lock till grillen för att kunna baka, annars blir det inte tillräckligt varmt. Temperaturen ska vara cirka 250˚C. Undvik också så långt det är möjligt att öppna locket så att du inte släpper ut värmen.

Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.

Som med de flesta bröd blir det bäst med långsam jäsning, så sätt gärna degen dagen före.

Ingredienser

Portioner: 8
 • 1 tsk torrjäst
 • 2 tsk socker
 • 2 dl vatten (fingervarmt)
 • 5 dl vetemjöl
 • 1 dl vetemjöl till utbakning
 • 1 tsk salt
 • 1 krm bakpulver
 • 3 msk naturell yoghurt
 • 2 msk olivolja
 • 50 - 100 g smör
 • flingsalt

Näringsvärde
Per portion

Energi 1161 kJ / 278 kCal