Pinocchiotårta
Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med sockerkaksbotten som även kallas för Brittatårta, Glömmingetårta och herrgårdstårta. Du bakar marängen i en långpanna och fyller den med grädde och lite vad du vill. Här är Pinocchiotårtan fylld med vispad grädde och skivad frukt och bär.
Ingredienser
10 bitar
Botten
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
50 g mandelspån
Fyllning
5 dl vispgrädde
3 bananer i skivor eller färska hallon, blåbär eller jordgubbar
För alla
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, mjölk och vispgrädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Receptet uppdaterat sept 2023.
Näringsvärde per portion
Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater44.4 g
Protein7.2 g
Kommentarer
Bra recept och jättegod tårta som jag fyllde med jordgubbar samt toppade med jordgubbar och citronmeliss. Jag hade i allt socker på en gång i äggvitorna och vispade sedan till en maräng. Det tar längre tid men sockret löser sig lättare och resultatet blir bättre, utan sockerkristaller.
Axel
2024-07-16Bra recept och funkar fint att göra glutenfri. Dock behövs det mer socker i marängsmeten, med mängden socker som står i receptet så smakar marängen mest ägg.
Anna
2024-07-14För hög temperatur enligt detta recept. Mandlarna blir brända. Bättre att köra 150 grader.
Hanna
2024-06-21