Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med seg maräng på saftig sockerkaksbotten. Tårtan kallas även för Brittatårta, Glömmingetårta och Herrgårdstårta och passar perfekt på både midsommar och födelsedagskalas. Du bakar tårtan i en långpanna, delar den sedan på hälften och gör en fyllning mellan två lager tårta. Här är Pinocchiotårtan fylld med vispad grädde och banan.

Ingredienser
10 bitar
Botten
100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
25 g mandelspån
Fyllning
5 dl vispgrädde
3 bananer i skivor och/eller färska hallon, blåbär eller jordgubbar
Topping
ca 250 g färska jordgubbar
1 förp färska blåbär (à 125 g)
Näringsvärde per bit
Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater44.4 g
Protein7.2 g
Kommentarer
Bra recept och jättegod tårta som jag fyllde med jordgubbar samt toppade med jordgubbar och citronmeliss. Jag hade i allt socker på en gång i äggvitorna och vispade sedan till en maräng. Det tar längre tid men sockret löser sig lättare och resultatet blir bättre, utan sockerkristaller.
Axel
2024-07-16Bra recept och funkar fint att göra glutenfri. Dock behövs det mer socker i marängsmeten, med mängden socker som står i receptet så smakar marängen mest ägg.
Anna
2024-07-14För hög temperatur enligt detta recept. Mandlarna blir brända. Bättre att köra 150 grader.
Hanna
2024-06-21