Pinocchiotårta

Betyg 3.6 av 5.255 personer har röstat
Receptet har 51 kommentarer
Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med seg maräng på saftig sockerkaksbotten. Tårtan kallas även för Brittatårta, Glömmingetårta och Herrgårdstårta och passar perfekt på både midsommar och födelsedagskalas. Du bakar tårtan i en långpanna, delar den sedan på hälften och gör en fyllning mellan två lager tårta. Här är Pinocchiotårtan fylld med vispad grädde och banan.

En rektangulär maränggräddtårta på en skärbräda i trä, toppad med färska jordgubbar och blåbär med en bit skuren.

Ingredienser

10 bitar

Botten

100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk

Maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker
25 g mandelspån

Fyllning

5 dl vispgrädde
3 bananer i skivor och/eller färska hallon, blåbär eller jordgubbar

Topping

ca 250 g färska jordgubbar
1 förp färska blåbär (à 125 g)

Gör så här

Se instruktionsfilm hur du lagar Pinocchiotårtan här.
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

51 st
  • Hej! Kan man byta vetemjöl med majsmjöl och blir det en annan smak då. MVH Annsa

    Ann-margret

    Hej Ann-Margret! I just detta recept är det vetemjöl, vi har inte testat med majsmjöl, så vi vet inte riktigt hur resultatet blir. Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • kan man ha lemoncurd mellan tillsammans med grädde?

    Inga-lill

    Hej Inga-Lill! det blir toppengott med lemoncurd. Antingen vispar du grädden med lemoncurd, eller så lägger du på den separat. Ett tips då, rör lemoncurden smidig innan du brer på den så går det lättare att få den jämt fördelad. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Hej, om jag gör tårtbotten dagen innan kan den stå i rumstemperatur under natten eller behöver den vara kyld?

    Desirée

    Hej Desirée! det fungerar fint att göra tårtbotten med maräng dagen innan och låta den stå framme i rumstemperatur. Plasta tårtbotten försiktigt bara. Lycka till Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Gjorde en sån nu..marängen blev mjuk va gjorde ja för fel ?

    Cecilia

    Hej Cecilia! Blev den inte hård på toppen? Tanken är att marängen blir hård på toppen och seg i botten. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Hej Jag undrar när det står 175 gr. Är det 175 gr varmluft?

    Ulla

    Hej Ulla! Det är 175 grader över och undervärme som avses. Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Det är alltid för lite smet i recepten, täcker ju inte ens botten i en långpanna. Jag fick göra 1,5 sats av sockerkakssmeten🥴

    Helena

  • Blir väldigt gott att blanda lemon curd med grädden samt lägga några klickar i fyllningen 🥰

    Anna

  • Så himla gott!!! Har gjort flera gånger, lätt att göra glutenfri genom att göra egna rice krispies med att snabbt köra in puffat ris med lite sirap på i ugnen🤩

    Sara

  • Lätt att göra och blir så god med 🍓🍓😋

    Anette

  • Kan man ersätta socker med sötningsmedel, t ex erytrol? Tänker ffa i marängen, blir den fast då?

    Roxana

    Hej Roxana! Det har vi inte provat men det borde gå med stevia. Det blir ju inte alls som med socker men det kan fungera eftersom det är en sockerkaksbotten som håller upp marängen. Gott blir det nog hur som helst! ;) Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

Näringsvärde per bit

Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater44.4 g
Protein7.2 g

Testa liknande recept

  • Glace au four med blåbär och rom
    Betyg 2.9 av 5.21 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mandelgratinerade jordgubbar
    Betyg 4.3 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rabarbermaräng med mandel
    Betyg 3.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Cosmos-shake
    Betyg 2.5 av 5.22 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad