Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med seg maräng på saftig sockerkaksbotten. Tårtan kallas även för Brittatårta, Glömmingetårta och Herrgårdstårta och passar perfekt på både midsommar och födelsedagskalas. Du bakar tårtan i en långpanna, delar den sedan på hälften och gör en fyllning mellan två lager tårta. Här är Pinocchiotårtan fylld med vispad grädde och banan.

Ingredienser
10 bitar
Botten
100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
25 g mandelspån
Fyllning
5 dl vispgrädde
3 bananer i skivor och/eller färska hallon, blåbär eller jordgubbar
Topping
ca 250 g färska jordgubbar
1 förp färska blåbär (à 125 g)
Näringsvärde per bit
Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater44.4 g
Protein7.2 g
Kommentarer
Det är alltid för lite smet i recepten, täcker ju inte ens botten i en långpanna. Jag fick göra 1,5 sats av sockerkakssmeten🥴
Helena
2025-08-30Blir väldigt gott att blanda lemon curd med grädden samt lägga några klickar i fyllningen 🥰
Anna
2025-08-12Så himla gott!!! Har gjort flera gånger, lätt att göra glutenfri genom att göra egna rice krispies med att snabbt köra in puffat ris med lite sirap på i ugnen🤩
Sara
2025-07-11