Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med seg maräng på saftig sockerkaksbotten. Tårtan kallas även för Brittatårta, Glömmingetårta och Herrgårdstårta och passar perfekt på både midsommar och födelsedagskalas. Du bakar tårtan i en långpanna, delar den sedan på hälften och gör en fyllning mellan två lager tårta. Här är Pinocchiotårtan fylld med vispad grädde och banan.

Ingredienser
10 bitar
Botten
100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
25 g mandelspån
Fyllning
5 dl vispgrädde
3 bananer i skivor och/eller färska hallon, blåbär eller jordgubbar
Topping
ca 250 g färska jordgubbar
1 förp färska blåbär (à 125 g)
Näringsvärde per bit
Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater44.4 g
Protein7.2 g
Kommentarer
49 stHej, om jag gör tårtbotten dagen innan kan den stå i rumstemperatur under natten eller behöver den vara kyld?
Desirée
Hej Desirée! det fungerar fint att göra tårtbotten med maräng dagen innan och låta den stå framme i rumstemperatur. Plasta tårtbotten försiktigt bara. Lycka till Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Gjorde en sån nu..marängen blev mjuk va gjorde ja för fel ?
Cecilia
Hej Cecilia! Blev den inte hård på toppen? Tanken är att marängen blir hård på toppen och seg i botten. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Hej Jag undrar när det står 175 gr. Är det 175 gr varmluft?
Ulla
Hej Ulla! Det är 175 grader över och undervärme som avses. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket