Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med seg maräng på saftig sockerkaksbotten. Tårtan kallas även för Brittatårta, Glömmingetårta och Herrgårdstårta och passar perfekt på både midsommar och födelsedagskalas. Du bakar tårtan i en långpanna, delar den sedan på hälften och gör en fyllning mellan två lager tårta. Här är Pinocchiotårtan fylld med vispad grädde och banan.

Ingredienser
10 bitar
Botten
100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
25 g mandelspån
Fyllning
5 dl vispgrädde
3 bananer i skivor och/eller färska hallon, blåbär eller jordgubbar
Topping
ca 250 g färska jordgubbar
1 förp färska blåbär (à 125 g)
Näringsvärde per bit
Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater44.4 g
Protein7.2 g
Kommentarer
51 stHej! Kan man byta vetemjöl med majsmjöl och blir det en annan smak då. MVH Annsa
Ann-margret
Hej Ann-Margret! I just detta recept är det vetemjöl, vi har inte testat med majsmjöl, så vi vet inte riktigt hur resultatet blir. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
kan man ha lemoncurd mellan tillsammans med grädde?
Inga-lill
Hej Inga-Lill! det blir toppengott med lemoncurd. Antingen vispar du grädden med lemoncurd, eller så lägger du på den separat. Ett tips då, rör lemoncurden smidig innan du brer på den så går det lättare att få den jämt fördelad. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Hej, om jag gör tårtbotten dagen innan kan den stå i rumstemperatur under natten eller behöver den vara kyld?
Desirée
Hej Desirée! det fungerar fint att göra tårtbotten med maräng dagen innan och låta den stå framme i rumstemperatur. Plasta tårtbotten försiktigt bara. Lycka till Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Gjorde en sån nu..marängen blev mjuk va gjorde ja för fel ?
Cecilia
Hej Cecilia! Blev den inte hård på toppen? Tanken är att marängen blir hård på toppen och seg i botten. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Hej Jag undrar när det står 175 gr. Är det 175 gr varmluft?
Ulla
Hej Ulla! Det är 175 grader över och undervärme som avses. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Det är alltid för lite smet i recepten, täcker ju inte ens botten i en långpanna. Jag fick göra 1,5 sats av sockerkakssmeten🥴
Helena
Blir väldigt gott att blanda lemon curd med grädden samt lägga några klickar i fyllningen 🥰
Anna
Så himla gott!!! Har gjort flera gånger, lätt att göra glutenfri genom att göra egna rice krispies med att snabbt köra in puffat ris med lite sirap på i ugnen🤩
Sara
Lätt att göra och blir så god med 🍓🍓😋
Anette
Kan man ersätta socker med sötningsmedel, t ex erytrol? Tänker ffa i marängen, blir den fast då?
Roxana
Hej Roxana! Det har vi inte provat men det borde gå med stevia. Det blir ju inte alls som med socker men det kan fungera eftersom det är en sockerkaksbotten som håller upp marängen. Gott blir det nog hur som helst! ;) Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket