Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Glace au four med blåbär och rom

Otroligt vacker ”portionare” av den klassiska glassdesserten glace au four. Imponerar garanterat på gästerna. Ta genvägen över färdig sockerkaka och blåbärsglass så har du tid att göra den italienska marängen, som är lite pysslig, men väl värd besväret.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med den italienska marängen. Lägg vitorna i en rostfri bunke, gärna en som hör till en köksmaskin.
  2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt koka till 121°C, använd en digital termometer. Ta från värmen.
  3. Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under fortsatt vispning.
  4. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat helt (känn på bunken), det tar 15–20 minuter. Ställ i kylen medan resten görs.
  5. Rör ihop sirap, rom och vaniljpulver i en bunke.
  6. Skär sockerkakan i 6 cm-tjocka skivor (för 6 portioner). Stansa ut en rundel ur varje skiva, använd t ex ett glas som är ca 6 cm i diameter.
  7. Doppa varje rundel i romsockerlagen på båda sidor och låt rinna av. Lägg dem på en bricka med bakplåtspapper.
  8. Lägg en kula glass på varje sockerkaksrundel. Ställ i frysen minst 30 minuter.
  9. Fyll en spritspåse med marängsmeten.
  10. Ta ut glasskulorna ur frysen, 2–3 åt gången, annars finns risk att de börjar smälta. Spritsa toppar av marängen runt om hela glasskulan (eller bred den runt om), se till att marängen täcker hela glasskulan, sockerkaksbottnen får gärna synas.
  11. Ställ i frysen minst 2 timmar. Hit kan förberedas.
  12. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C, grill. Lägg över bakplåtspapperet med bakelserna på en plåt.
  13. Ställ in bakelserna 1–2 minuter mitt i ugnen tills marängen fått fin färg, men passa noga så att de inte bränns.
  14. Lägg genast upp på tallrikar. Garnera med färska bär.

För alla

Gör glutenfri: Använd en sockerkaksbotten utan gluten.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Känn lugnet! Glace au four-­bakelserna kan förberedas upp till en vecka i förväg. Ställ dem först att stelna i frysen. Ta ut och täck med plastfolie så de inte tar åt sig av andra smaker och ställ tillbaka in i frysen.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 dl vit sirap
  • 2 msk mörk rom
  • 1 krm äkta pulver av vanilj
  • 1 färdig sockerkaka (à ca 350 g)
  • 3/4 l glass (t ex blåbärsglass)
Italiensk maräng
  • 4 äggvitor
  • 3 1/2 dl socker
  • 1 1/4 dl vatten
Till garnering
  • färska bär (t ex blåbär)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?