Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Farmor Zarahs äppelmaräng

Ett delikat recept på Farmor Zarahs äppelmaräng som passar utmärkt att servera till efterrätt. Du gör desserten av bland annat äpple, socker, ägg och citron. Servera den härliga efterrätten med vaniljglass!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i 1/2 cm stora tärningar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten. Låt koka ihop 10–15 minuter under lock, utan att kompotten får färg. Häll upp i en ugnssäker form eller små ugnssäkra portionsformar. Låt svalna.
  2. Maräng: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 122°C (använd digital termometer).
  3. Vispa under tiden äggvitor, socker och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum.
  4. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat. Spritsa eller bred på marängen över äppelkompotten. Hit kan desserten förberedas ett par timmar i förväg.
  5. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C.
  6. Ställ in formen mitt i ugnen ca 5 minuter, tills marängen fått fin färg, passa noga så att den inte bränns. Servera gärna äppelmarängen med en god vaniljglass eller gräddmjölk.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör mjölkproteinfri: servera med mjölkfri glass eller grädde.

Tips

Variera desserten: Testa t ex att låta en bit färsk ingefära koka med äpplena. Klassiska äppelkryddan kanel är heller aldrig fel, liksom nystött kardemumma.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 6 söta äpplen t ex Jona Gold eller Cox Orange (6 äpplen motsvarar ca 1 ½ kg)
  • 2 1/2 msk vatten
Maräng
  • 0,8 dl vatten
  • 1 1/2 dl socker till kokning
  • 3 äggvitor
  • 1 msk socker till vispning
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
Till servering
  • vaniljglass eller gräddmjölk
Lägg till i inköpslistan