Petits pois – senegalesisk köttgryta med ärtor
Petit pois betyder liten ärta på franska och är namnet på en långkokt senegalesisk köttgryta med gröna ärtor som serveras med ett gott bröd. En av de vanligaste middagsrätterna i Senegal och mångas favorit!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2024
Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
800 g högrev i bit
5 msk olja
6 dl vatten
2 tsk röd- äppel- eller vitvinsvinäger
1 msk sweet chilisås
1 köttbuljongtärning
1 msk dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
600 g tinade frysta gröna ärtor
Till servering
bröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl. bröd till servering.
Energi2456 KJ / 587 kCal
Fett1 g
Salt3.2 g
Kolhydrater22 g
Protein51 g
Kommentarer
Tog aningen mer vatten än receptet och körde 3,5h i ugn istället för att inte behöva ha så mycket koll. Blev supergott!
Sofie
2024-09-02Halverade mängden vatten, i övrigt enligt receptet. Helt okej rätt, men känns som det saknades något.
Camilla
2024-03-03Använde älgkalv och skar ner potatisklyftor (det ska vara potatis enligt originalreceptet) som fick koka med de sista 20 minuterna. Stärkelsen från potatisen reder buljongen. Det blev en helt ok rätt.
Carina
2024-02-26