Petits pois – senegalesisk köttgryta med ärtor

Petit pois betyder liten ärta på franska och är namnet på en långkokt senegalesisk köttgryta med gröna ärtor som serveras med ett gott bröd. En av de vanligaste middagsrätterna i Senegal och mångas favorit!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2024

Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
800 g högrev i bit
5 msk olja
6 dl vatten
2 tsk röd- äppel- eller vitvinsvinäger
1 msk sweet chilisås
1 köttbuljongtärning
1 msk dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
600 g tinade frysta gröna ärtor
Till servering
bröd
Gör så här
02:00:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl. bröd till servering.
Energi2456 KJ / 587 kCal
Fett1 g
Salt3.2 g
Kolhydrater22 g
Protein51 g
Kommentarer
7 stTog aningen mer vatten än receptet och körde 3,5h i ugn istället för att inte behöva ha så mycket koll. Blev supergott!
Sofie
Halverade mängden vatten, i övrigt enligt receptet. Helt okej rätt, men känns som det saknades något.
Camilla
Använde älgkalv och skar ner potatisklyftor (det ska vara potatis enligt originalreceptet) som fick koka med de sista 20 minuterna. Stärkelsen från potatisen reder buljongen. Det blev en helt ok rätt.
Carina
Gjorde med rekommenderade mängden vatten, också gott med mycket buljong. Mycket bröd behövs.
Kristin
Minskade vattenmängden till 4dl och strödde på lite vetemjöl innan det fick koka upp. Jättegott!
Therese
Redde såsen med maiizena men minskade inte vätskan. Man suger upp såsen med brödet, gott!
Allan
Minskade vätskan till hälften, trots det blev det mycket vätska. Redde av såsen med maizenamjöl.
Agneta