Persisk svartpeppar- och tamarindsås

Gör Erik Videgårds persiska svartpeppar- och tamarindsås som är perfekt till lamm, vilt och rostade rotfrukter. Tamarind är en syrlig citrusfrukt som ger såsen en frisk syra som balanserar smakerna till rätten.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2025

Ingredienser
4 portioner
1/2 gul lök (ca 80 g)
1 1/2 dl rotselleri (ca 90 g i 1x1 cm tärningar)
1 liten palsternacka (ca 70 g)
2 morötter (ca 150 g)
7 - 8 cm purjolök (ca 45 g)
4 msk rapsolja
1 msk svartpepparkorn
4 msk tamarindpasta (se tips för alternativ)
1 tsk torkad timjan
5 dl vatten
5 dl oxfond (vatten och fond)
1 msk sambal oelek
1 msk gelatinpulver
2 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
4 portioner ger ca 2 1/2 dl sås.
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer