Pepparstekt oxfilé med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås
Helstekt pepparstekt oxfilé i ugn med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås är perfekt mat till nyår eller andra fester. Rulla filén i svartpeppar och bryn runt om. Ugnsstek sedan oxfilén och mät temperaturen med digitaltermometer. Gott och enkelt att laga till många på festen.
Ingredienser
4 portioner
Rostad vitlökssås
3 vitlöksklyftor
4 msk smör eller margarin
1 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 dl rött matlagningsvin eller rött vin
1/2 tsk timjan
3 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
salt och peppar
1 msk majsstärkelse (Maizena)
Jordärtskocksstrudel
400 g potatis
300 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 kruka persilja
4 msk smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk
salt och peppar
150 g riven Västerbottensost
250 g filodeg
Oxfilé
600 g oxfilé i bit (eller anna filé)
1 tsk hel svartpeppar
salt
1 1/2 msk smör eller margarin
150 g färska haricots verts (bönor)
2 salladslökar
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen och filodegen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut filodegen mot glutenfri smördeg som kavlas tunt.
Gör laktosfri: använd matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Uteslut osten och krydda lite extra istället.
Gör så här
Tips
Strudeln går mycket bra att göra en dag i förväg. Värm den i 200°C. ca 10 minuter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4135 KJ / 987 kCal
Fett47.4 g
Kolhydrater75.2 g
Protein52.3 g
Kommentarer
Mycket jobb,men värt varenda minut. Så himla gott, mycket smaker och matchande.
Per-erik
2020-12-10Supergott!
Anette
2020-10-07Fantastiskt!
Jennie
2016-12-31