Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Pepparstekt oxfilé med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås

Helstekt pepparstekt oxfilé i ugn med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås är perfekt mat till nyår eller andra fester. Rulla filén i svartpeppar och bryn runt om. Ugnsstek sedan oxfilén och mät temperaturen med digitaltermometer. Gott och enkelt att laga till många på festen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sås: Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs vitöken på medelvärme i hälften av matfettet tills den får en gyllene färg. Tillsätt tomatpurén och fräs en stund till. Rör om då och då. Tillsätt sockret och låt det smälta.
  3. Rör ner vin och timjan och låt koka ihop ca 5 minuter.
  4. Häll på buljongen och koka ytterligare ca 5 minuter.  Smaksätt med salt och peppar.
  5. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  6. Koka upp såsen precis före servering och vispa ner resten av matfettet.
  7. Strudel: Skala och koka potatis och jordärtskockor i saltat vatten.
  8. Skala och hacka schalottenlöken. Hacka persiljan. 
  9. Stek löken i en matsked av matfettet tills den får färg. Häll mjölken över löken i pannan och ta av den från värmen. 
  10. Sätt ugnen på 100°C.
  11. Stöt potatisen och jordärtskockorna. Rör ner mjölken med löken. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner persilja och ost.
  12. Smält resten av matfettet till pensling av filoarken.
  13. Pensla ett filoark i taget med lite av matfettet. Lägg en klick av potatismoset i arkets nedre del. Vik in kanterna och rulla ihop, pensla lite varefter med matfett.  Fäst genom att pensla en sista gång med matfettet. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. 
  14. Oxfilé: Krossa svartpepparkornen i en mortel och rulla filén i pepparn. Salta och stek i 1 msk av matfettet (för 4 port) på hög värme runt om. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 59˚C ( för ett rosa kött). Låt köttet vila i lite fuktat smörpapper innan det skärs upp. 
  15. Höj ugnstemperaturen till 200˚C. Grädda strudlarna mitt i ugnen ca 5 minuter. 
  16. Koka haricots vertsen i saltat vatten ca 4 minuter. Låt dem rinna av. Skiva vårlökarna och fräs dem i resten av matfettet. Blanda haricots verts och vårlök. 
  17. Skär upp filén och servera med strudlar, haricots verts, vårlök och sås.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen och filodegen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut filodegen mot glutenfri smördeg som kavlas tunt.
Gör laktosfri: använd matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Uteslut osten och krydda lite extra istället.

Tips

Strudeln går mycket bra att göra en dag i förväg. Värm den i 200°C. ca 10 minuter.

Ingredienser

Portioner: 4
Rostad vitlökssås
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk smör eller margarin
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk strösocker
  • 2 dl rött matlagningsvin eller rött vin
  • 1/2 tsk timjan
  • 3 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • salt och peppar
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
Jordärtskocksstrudel
  • 400 g potatis
  • 300 g jordärtskockor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 kruka persilja
  • 4 msk smör eller margarin
  • 1 1/2 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 250 g filodeg
Oxfilé
  • 600 g oxfilé i bit (eller anna filé)
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • salt
  • 1 1/2 msk smör eller margarin
  • 150 g färska haricots verts
  • 2 vårlökar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4135 kJ / 987 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer