Pepparstekt oxfilé med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås

71
5
Pepparstekt oxfilé med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås

Helstekt pepparstekt oxfilé i ugn med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås är perfekt mat till nyår eller andra fester. Rulla filén i svartpeppar och bryn runt om. Ugnsstek sedan oxfilén och mät temperaturen med digitaltermometer. Gott och enkelt att laga till många på festen.

Pepparstekt oxfilé med jordärtskocksstrudel och rostad vitlökssås

Ingredienser

4 portioner

Rostad vitlökssås

3 vitlöksklyftor
4 msk smör eller margarin
1 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 dl rött matlagningsvin eller rött vin
1/2 tsk timjan
3 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
salt och peppar
1 msk majsstärkelse (Maizena)

Jordärtskocksstrudel

400 g potatis
300 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 kruka persilja
4 msk smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk
salt och peppar
150 g riven Västerbottensost
250 g filodeg

Oxfilé

600 g oxfilé i bit (eller anna filé)
1 tsk hel svartpeppar
salt
1 1/2 msk smör eller margarin
150 g färska haricots verts (bönor)
2 salladslökar

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen och filodegen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut filodegen mot glutenfri smördeg som kavlas tunt.
Gör laktosfri: använd matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Uteslut osten och krydda lite extra istället.

Gör så här

Tips

Strudeln går mycket bra att göra en dag i förväg. Värm den i 200°C. ca 10 minuter.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

71

Kommentarer

Per-erik

2020-12-10

Mycket jobb,men värt varenda minut. Så himla gott, mycket smaker och matchande.

Anette

2020-10-07

Supergott!

Jennie

2016-12-31

Fantastiskt!

Näringsvärde per portion

Energi 4135 KJ / 987 kCal
Fett 47.4 g
Kolhydrater 75.2 g
Protein 52.3 g
Läs mer om näringsvärden