UNDER 45 MIN | Medel

Pepparkaksrulle med lingon och mascarpone

Rulltårta kanske inte är vad majoriteten serverar till julfikat, men i denna tappning med pepparkakskrydda och lingon är det en ny favorit som kommit för att stanna! Krämen som breds över kakan är gjord på mascarpone och lingonsylt och det bryter av fint mot den mjuka kakan och dess pepparkakskryddning. Mums!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 16 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Rulle: Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm (för 16 bitar). Smöra papperet.
  3. Blanda potatismjölet med bakpulvret och pepparkakskryddan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
  4. Häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  5. Strö socker jämnt över kakan. Lägg ett bakplåtspapper och ett galler ovanpå långpannan. Vänd hela kakan och ta bort plåten. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på. Låt kakan svalna.
  6. Fyllning: Blanda mascarpone och sylt. Bred blandningen jämnt över kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Förvara i kylskåp eller frys.
  7. Skär i skivor vid servering.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Byt ut mascarpone mot laktosfri smetana eller laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mascarpone mot mjölkproteinfri färskost eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsberäkningen är beräknad per skiva.

Ingredienser

Portioner: 16
Rulle
  • 1 msk smör
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 tsk pepparkakskrydda
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker (+ extra att strö över kakan)
Fyllning
  • 250 g mascarponeost
  • 2 dl lingonsylt

Näringsvärde
Per portion

Energi 706 kJ / 169 kCal