Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Pastagratäng med rökt lax och spenat

Med färsk, fylld tortellini går det snabbt att laga och ställa fram en härlig pastagratäng på middagsbordet. Förutom pastaknyten gömmer sig bitar av kallrökt lax, bladspenat och körsbärstomater i gratängen. Vinn mer tid – gör bechamelsåsen en dag i förväg!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blötlägg pastan i kallt vatten.
  3. Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning. 
  4. Koka upp och låt koka på svag värme tills såsen tjocknar, ca 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner i botten. Krydda med muskot, salt och peppar.
  5. Skär laxen i strimlor. Häll av pastan.
  6. Blanda lax, pasta, spenat och tomater med såsen i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost. 
  7. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. 
  8. Garnera pastagratängen med färsk basilika. Servera gärna med en fräsch grönsallad.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Variera pastagratängen med färdig köttfärssås, grillade grönsaker eller kyckling istället för lax.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g färsk fylld pasta (t ex ostfylld tortellini)
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk (3%)
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 200 g kallrökt lax
  • 200 g fryst bladspenat (tinad)
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 dl riven lagrad ost (t ex präst- eller sveciaost)
  • färsk basilika till garnering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2680 kJ / 641 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept