Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Påsktårta

Riktigt pampig chokladtårta med syrlig citronkräm. Tårtan är fylld med hallon och täckt av mäktig kräm på mörk choklad. Gör chokladtårtan på dubbel sats för en riktig höjdare. Chokladbomb för chokladälskare.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med tårtbottnen. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
  3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Sikta ner i äggblandningen och vänd runt tills allt blandats. Häll smeten i formen.
  4. Grädda på nedersta falsen ca 30 minuter, kontrollera med provsticka.
  5. Låt kakan svalna helt.
  6. Chokladkräm: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna något. Rör i chokladen och låt smälta. Låt svalna. Ställ krämen i kylen ca 1 timme så att den tjocknar och blir lättare att breda på.
  7. Citronkräm: Lägg allt utom smör i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, den får inte koka! Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret i bitar. Låt kallna.
  8. Mosa hallonen. Ta kakan ur formen. Skär den i tre delar. Skeda över apelsinjuice på varje del. Bred citronkräm på den understa bottnen. Lägg på en botten och fördela de mosade hallonen över. Lägg på den sista bottnen. Bred chokladkrämen över tårtan och på sidorna. Ställ svalt och garnera tårtan före servering.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: baka eller köp glutenfri tårtbotten. Ersätt vetemjölet i citronkrämen med t ex majsstärkelse, Maizena.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av grädde, matfett och ströbröd. Välj ren mörk choklad av god kvalitet.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot havre- eller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt matfett och ströbröd. Välj ren mörk choklad av god kvalitet. 

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 3/4 dl färskpressad apelsinjuice
  • 250 g frysta, tinade hallon
  • smör och ströbröd till formen
Chokladkräm
  • 200 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
Citronkräm
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 75 g smör
Garnering
  • marsipanfigurer, strössel, färgad kristyr till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2668 kJ / 638 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept