Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Påskkyckling med äppelcider, lök och champinjoner i lergryta

Denna härliga kyckling blir extra saftig i lergryta, men det går att använda en vanlig gryta också. Servera gärna med potatismos och riven pepparrot.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg lergrytan i kallt vatten i 15 minuter (det går bra att göra i en vanlig gryta med lock också). Sätt ugnen på 150°C.
  2. Skala lök och morötter. Skiva morötterna. 
  3. Gnid in kycklingen med salt och peppar, lägg den i lergrytan. Lägg lök, morötter och champinjoner runt om. Täck kycklingen med timjankvistar. 
  4. Häll på cider och buljong. Sätt lergrytan i ugnen ca 2 1/2 timme eller tills kycklingens innertemperatur är 82°C. i lårvecket.
  5. Sås: Ta upp kycklingen och lägg den på ett fat, täck med folie. Sila av buljongen i en kastrull. Koka ihop buljongen ca 5 minuter, tillsätt crème fraiche, koka ytterligare 5 minuter. Lägg grönsakerna i såsen och koka med dem i några minuter. Red såsen med majsstärkelse utblandat med vatten. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Skär ur kycklingen från benet och skär i bitar och skivor. 
  7. Till servering: Servera kycklingen med såsen, grönsakerna, gärna potatismos och riven pepparrot.

Näringsberäkningen är beräknad inkl potatismos och pepparrot.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Kontrollera innehållet i potatismoset.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).

Ingredienser

Portioner: 6
  • 250 g steklök
  • 2 morötter
  • 1 kyckling (à ca 2 kg)
  • salt och peppar
  • 250 g champinjoner
  • 1 kruka timjan
  • 4 dl äppelcider
  • 3 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
Sås
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • salt och peppar
Till servering
  • ev potatismos
  • pepparrot
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2496 kJ / 595 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer