Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås

Om du vill imponera på dina gäster ska du laga det här lyxiga och förförande goda receptet på parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås. Smakerna från de förstklassiga ingredienserna skapar en otroligt elegant, perfekt och luxuös rätt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Svampkräm: Börja med svampkrämen. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs de båda löksorterna och svampen i matfettet i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.
  2. Vispa crème fraichen riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd i svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
  3. Sås: Skala och finhacka löken till såsen. Fräs löken i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.
  4. Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 min.
  5. Vispa i maizenaredningen och låt koka 1 min. Rör i resterande matfett.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Oxfilé: Putsa och skär oxfilén i 8 tjocka skivor. Linda parmaskinkan runt om köttet och fäst ihop med små trästickor. Bryn köttet runt om i matfettet i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
  8. Ställ köttet på ett ugnssäkert fat. Sätt in fatet vid servering och tillaga mitt i ugnen i 10-15 min beroende på om köttet är kallt eller hur pass stekt man vill ha det.
  9. Servera oxfilén toppad med svampkräm, med såsen, klyftpotatis och tomatsallad.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 8
Svampkräm
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g svamp t.ex Karl Johan. trattkantareller. champinjoner
  • 1 msk margarin eller smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk soja (kinesisk)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk margarin eller smör
  • 3 msk socker
  • 2 krm grovmald svartpeppar
  • 4 dl vatten
  • 1 dl koncentrerad kalvfond
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk soja
  • 2 1/2 msk maizenaredning för mörka såser
Parmalindad oxfilé
  • 1 1/5 kg oxfilé
  • 8 skivor parmaskinka
  • 2 msk margarin eller smör
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk grovmald svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?