Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Oxfilé med parmesanpotatis och Karljohanssvamp

Den här lyxiga, spektakulära och avancerade rätten bör avnjutas i sällskap av riktigt goda vänner. Mör oxfilé, smarrig parmesanpotatis, Karljohanssvamp och en krämig basilikasås kommer tillsammans att ge er en himmelsk matupplevelse!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Parmesanpotatis: Skölj bakpotatisen väl och skär den i 12 stycken ½ cm tjocka skivor (för 4 port). Lägg potatisskivorna på en plåt. Skala och hacka vitlöksklyfta och blanda den med olivoljan och timjan. Pensla potatisskivorna med olivoljeblandningen på båda sidor och krydda med salt och peppar. Sätt in potatisen mitt i ugnen 15-20 minuter. Går bra att göra några timmar innan.
  3. Skala och koka potatisen. Mosa den och blanda med varm mjölk och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar. Varva 3 potatisskivor per person med potatispuré mellan skivorna, ingen puré på översta skivan. Går att göra några timmar innan.
  4. Karljohansvamp: Lägg Karljohanssvamp i blöt i 10 - 15 minuter. Ansa och skölj haricots verts och salladslök. Koka haricots verts i saltat vatten i 4-5 minuter. Skär salladslöken i strimlor. Ta upp svampen och krama ur den. Stek svampen i olivoljan och matfettet ca 3 minuter. Tillsätt haricots verts och salladslök och stek ytterligare ca 2 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Lägg grönsaker och svamp i 4 fina portioner på en plåt med bakplåtspapper (för 4 port). Går bra att göra några timmar innan.
  5. Basilikasås: Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöksklyftan. Fräs löken i olivoljan. Tillsätt vin och låt det koka i 3 minuter. Häll på hönsbuljong och grädde, låt såsen koka sakta i 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrört med lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Plocka och hacka basilikan (spar några fina blad att garnera med). Koka upp och mixa såsen med en stavmixer, tillsammans med basilika strax före serveringen. Smaka av såsen med några droppar citronsaft. Går bra att göra några timmar innan.
  7. Oxfilé: Bryn oxfilébitarna i matfettet, krydda med salt och svartpeppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen 12-15 minuter eller tills köttets innertemperatur är 58°C. Låt köttet vila, det kan stå i 1-2 timmar för att sedan värmas tillsammans med potatisen och grönsakerna.
  8. Sätt ugnen på 125°C. Värm potatisbakelserna i 35 minuter. Sätt in köttet efter 5 minuter och grönsakerna 10 minuter efter köttet. Koka upp såsen.
  9. Servera oxfilén med parmesanpotatisbakelse, karljohanssvamp och basilikasås på varma tallrikar.

Ingredienser

Portioner: 4
Parmesanpotatis
  • 2 bakpotatisar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk hackad färsk eller torkad timjan
  • salt och svartpeppar
  • 200 g potatis
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3/4 dl mjölk
  • 1/2 dl riven parmesanost
Karljohansvamp
  • 30 g torkad karljohanssvamp
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk matfett
  • 150 g färska haricots verts
  • 125 g salladslök
  • salt och peppar
Basilikasås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja till stekning
  • 1 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 3 dl hönsbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar
  • 1 kruka basilika
  • 1 citron
Oxfilé
  • 4 skivor oxfilé (à 150 g)
  • matfett till stekning
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer