Parmalindad fläskfilé med konjakssvamp och lättsyrad sallad
Linda lufttorkad skinka runt fläskfilé och skär i lite större bitar, som en tournedos. Det blir en maffig köttbit att servera på nyårsfesten eller helgens middagsbjudning. Till det blir det blandad svamp smaksatt med päronkonjak och en lättsyrad sallad.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2014
Ingredienser
6 portioner
Lättsyrad sallad
1/2 blomkålshuvud
1 fänkål
3 champinjoner
1 rödlök
1 morot
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk rödvinsvinäger
1 msk konc äppeljuice
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
900 g fläskfilé
2 tsk torkad oregano
3 krm salt
2 krm peppar
1 msk smör
1 msk rapsolja
8 skivor lufttorkad parmaskinka
30 g babyspenat
Konjakssvamp
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
500 g blandad svamp (t ex champinjoner, trattkantareller och karljohanssvamp)
2 msk smör
2 msk päronkonjak (kan ersättas med sherry, calvados eller madeira)
2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2062 KJ / 493 kCal
Fett30 g
Salt2.34 g
Kolhydrater12 g
Protein42 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Undrar oxå över blomkål och fänkål...vad ska man göra med den?
Frida
2018-12-31Hej Frida! Ber om ursäkt att det hade missats i receptet. Men nu uppdaterat. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2019-01-02Blomkål finns som ingrediens men nämns inte alls i efterföljande beskrivning...
Rolf
2018-12-30Hej Rolf! Beklagar detta, men vi hade missat att skriva ut det. Men nu åtgärdat. Lycka till! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2019-01-02Hej Ulrika! Lite sent... men här kommer ett förslag: Till rätten passar ett rött fylligt vin med stor fruktighet och ganska hög syra. Ett vin från södra Rhonedalen, Sydafrika eller Australien som med sitt varma klimat ofta producerar rött vin med stor fruktighet.
Redaktionen
2015-01-08