Parmalindad fläskfilé med konjakssvamp och lättsyrad sallad | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Parmalindad fläskfilé med konjakssvamp och lättsyrad sallad

Linda lufttorkad skinka runt fläskfilé och skär i lite större bitar, som en tournedos. Det blir en maffig köttbit att servera på nyårsfesten eller helgens middagsbjudning. Till det blir det blandad svamp smaksatt med päronkonjak och en lättsyrad sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med salladen. Skala, dela och strimla rödlöken. Skala moroten och hyvla den tunt med potatisskalare. Rör ihop citronjuice, vinäger, äppeljuice och olja i en skål. Krydda med salt och peppar. Blanda grönsakerna med dressingen. Låt stå minst 2 timmar före servering.
  2. Putsa köttet. Gnid in det med oregano, salt och peppar.
  3. Bryn köttet runt om i smör och olja i en stekpanna på hög värme.
  4. Lägg ut skinkskivorna omlott till en ”matta” på en skärbräda. Täck med spenatblad. Lägg på köttet och rulla ihop. Hit kan förberedas.
  5. Konjakssvamp: Skala och finhacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna lätt med sidan av kniven. Rensa och skär svampen i mindre bitar.
  6. Fräs lök, vitlök och svamp i smör ca 5 minuter i en stekpanna. Tillsätt konjak, grädde och timjan. Krydda med salt och peppar. Låt koka ca 2 minuter. Ta upp vitlöksklyftorna och släng dem. Hit kan förberedas. 
  7. Vid servering: Sätt ugnen på 125°C.
  8. Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 20 minuter (ca 40 minuter om det har varit kylt).
  9. Låt köttet vila minst 10 minuter. Skär i 6 bitar (för 6 portioner). Knyt ev ett snöre runt varje bit.
  10. Värm konjakssvampen. Servera till köttet och den lättsyrade salladen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfria produkter av matfett och grädde.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 900 g fläskfilé
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 8 skivor lufttorkad parmaskinka
  • 30 g babyspenat
Konjakssvamp
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g blandad svamp (t ex champinjoner, trattkantareller och karljohanssvamp)
  • 2 msk smör
  • 2 msk päronkonjak (kan ersättas med sherry, calvados eller madeira)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Lättsyrad sallad
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 1 fänkål
  • 3 champinjoner
  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk konc äppeljuice
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2062 kJ / 493 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept