Paj på Västerbottensost med fänkålssallad | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Paj på Västerbottensost med fänkålssallad

En underbart frasig västerbottenpaj på filodeg. Västerbottensosten gör pajen smakrik och den passar utmärkt till den tunt hyvlade fänkålen som blandas med rödlök och hackad dill. Toppa med räkor. Perfekt bufférätt till julbordet.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Fyllning: Riv osten. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en bunke. Vänd ner osten.
  3. Filodeg: Smält smöret och pensla en pajform, ca 25 cm i diameter (för 8 port), med lite av smöret. Lägg filodegsarken omlott i formen och pensla med smör mellan varje ark. Vik in hörnorna så att de inte bränns.
  4. Häll fyllningen på degen. Grädda pajen mitt i ugnen tills den stelnat, ca 20 minuter. Låt pajen svalna.
  5. Fänkålssallad: Låt räkorna rinna av.
  6. Ansa och hyvla fänkålen tunt med mandolin eller osthyvel.
  7. Skala och skiva löken tunt. Hacka dillen grovt.
  8. Riv det yttersta skalet från citronen och pressa ur saften.
  9. Blanda alla ingredienser till salladen och smaka av med salt och peppar.
  10. Servera salladen till pajen med Västerbottensost.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.

Tips

Pajen kan göras dagen innan servering. Värm innan servering mitt i ugnen i 150°C ca 20 minuter.
Salladen kan göras dagen innan, men vänd ner räkorna precis innan servering.
Näringsberäkningen är på pajen exkl. fänkålssallad.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Fyllning
  • 165 g Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
Filodeg
  • 50 g smör
  • 5 ark filodeg
Fänkålssallad
  • 1/2 burk räkor i lake (à 460 g)
  • 1 fänkål
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 ask, färsk dill (à 20 g)
  • 1 citron
  • 2 msk olja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1267 kJ / 302 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept