Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sparris- och parmesanpaj

Smakrik paj i långpanna med färsk grön sparris och parmesan. Skär gärna i mindre bitar och bjud på buffén. Pajen kan lagas upp till 1 månad i förväg och förvaras i frysen.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg.
  3. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
  4. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 20 bufféport). Låt den gå upp lite över kanten. Nagga bottnen.
  5. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  6. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
  7. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär varje sparris i 3–4 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av, spola i kallt vatten och låt rinna av.
  8. Fördela osten i pajskalet. Strö ut sparrisen och häll äggblandningen över. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.
  9. Låt pajen svalna. Skär den i rutor, ca 5 x 5 cm. Frys ev in.
  10. Tina pajen om den är fryst. Värm ev ca 10 minuter i ugnen på 150°C. Garnera gärna med späda sallads blad.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: ersätt smör, mjölk och vispgrädde med laktos fria produkter.

Tips

Förbered
Upp till 1 månad före festen: Gör pajen, skär i bitar och frys in.
På festdagen: Ta fram pajerna och låt tina i rumstemperatur.
Strax före servering: Värm ev pajerna.

Ingredienser

Portioner: 20
  • 300 g smör
  • 7 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 4 msk kallt vatten
  • späda salladsblad t ex röda mangoldskott till garnering
Fyllning
  • 8 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 knippen färsk grön sparris
  • 7 dl riven parmesan eller Västerbottensost
Lägg till i inköpslistan