Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Överbakad torsk med tomatkompott

Ett fantastiskt recept på torsk med tomatkompott som passar perfekt att servera till vardag eller fest. Du behöver bland annat torskfilé, pesto, tomat och vitlök. Gott att servera med pressad potatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Rör ihop smör, ströbröd, pesto och äggula. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
  3. Halvera tomaterna. Gröp ur kärnhuset med en sked. Skala och strimla lök och vitlök.
  4. Smält 2 msk smör i en kastrull, ca 5 liter. Fräs lök och vitlök under omrörning, utan att de tar färg, i 2-3 minuter. Lägg i tomathalvorna och låt fräsa med en stund.
  5. Strö över socker, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Häll i vinägern. Rör om försiktigt och låt sedan småputtra (utan lock) utan omrörning i 20 minuter. När det återstår ungefär 10 minuter av tomatkompotten är det dags att sätta in torsken i ugnen.
  6. Dela torskfilén i 4 bitar. Lägg dem i en smörad ugnssäker form. Salta, peppra och bre sedan på örtmassan i ett ca 1/2 cm tjockt lager.
  7. Häll lite vatten eller vin i formen så att det täcker ca 1/2 cm av formens botten. Ugnsstek mitt i ugnen i 10 minuter, eller tills örttäcket fått fin färg. Servera med tomatkompotten och ris eller pressad potatis.

För alla

Rätten innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g torskfilé eller sej eller hoki (eventuella ben borttagna)
  • 50 g smör + extra till stekning
  • 1 dl ströbröd
  • 5 msk pestosås (burk/flaska)
  • 1 äggula
  • 4 tomater
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk socker
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • vatten eller vitt vin
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB