Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Örtstekt lammstek med krossad rostad potatis och rosmarinaioli

Att lamm hör hemma på påskbordet är sen gammalt, men i denna kombination blir en annars traditionell rätt som ny! Med tillbehör som rökt sidfläsk, knapriga grönsaker och rostad potatis kommer det vara svårt att lämna rum för efterrätten. Till råga på det äts den även ihop med en egensvängd aioli. Smaklig påsk önskar vi!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125˚C.
  2. Potatis: Koka potatisen, med skalet på, nästan helt mjuk. Låt svalna något.
  3. Lamm: Bryn lammet runt om i smöret i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Hacka persiljan och hälften av rosmarinen och pressa vitlöken. Massera i lammsteken med örter och vitlök och lägg i en ugnsform. Sätt in mitt i ugnen ca 1 1/2 timme eller tills köttet har en innertemperatur på 62˚C. Låt lammet vila.
  4. Aioli: Lägg äggulorna i en bunke och vispa i oljan först droppvis och när den tjocknar något, i en fin stråle. Vispa till en tjock majonnäs. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Pressa i vitlöken och hacka rosmarinen fint och vänd ner. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  5. Tillbehör: Skär sidfläsket i tunna stavar. Ansa bönor, sparris och salladslök och skär i mindre bitar. Stek allt i olika omgångar i oljan i en stekpanna och krydda grönsakerna med salt och peppar.
  6. Potatis: Sätt ugnen på 225˚C. Krossa potatisen lätt med handen och lägg dem på en plåt. Salta och peppra och ringla över olja. Strö över ost och ströbröd. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 15 minuter.
  7. Servera lammsteken med potatis och alla tillbehör.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt smör och välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 8
Potatis
  • 1 1/2 kg potatis (gärna asparges)
  • salt
  • peppar
  • 3 msk raps- & olivolja
  • 150 g riven prästost
  • 3 msk ströbröd
Lamm
  • ca 1 kg lammstek
  • 1 msk smör
  • 20 g persilja
  • 1/2 kruka rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
Aioli
  • 3 äggulor
  • 2 1/2 dl raps- & olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 kruka rosmarin
  • 2 tsk pressad citron
Tillbehör
  • 500 g rökt sidfläsk i bit
  • 150 g haricots verts
  • 250 g grön sparris
  • 125 g salladslök
  • 1 msk raps- & olivolja
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 4068 kJ / 972 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer