Örtstekt lammstek med krossad rostad potatis och rosmarinaioli

12
7
Örtstekt lammstek med krossad rostad potatis och rosmarinaioli

Att lamm hör hemma på påskbordet är sen gammalt, men i denna kombination blir en annars traditionell rätt som ny! Med tillbehör som rökt sidfläsk, knapriga grönsaker och rostad potatis kommer det vara svårt att lämna rum för efterrätten. Till råga på det äts den även ihop med en egensvängd aioli. Smaklig påsk önskar vi!

Örtstekt lammstek med krossad rostad potatis och rosmarinaioli

Ingredienser

8 portioner

Potatis

1 1/2 kg potatis (gärna asparges)
salt
peppar
3 msk raps- & olivolja
150 g riven prästost
3 msk ströbröd

Lamm

ca 1 kg lammstek
1 msk smör
20 g persilja
1/2 kruka rosmarin
1 vitlöksklyfta

Aioli

3 äggulor
2 1/2 dl raps- & olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka rosmarin
2 tsk pressad citron

Tillbehör

500 g rökt sidfläsk i bit
150 g haricots verts (bönor)
250 g grön sparris
125 g salladslök
1 msk raps- & olivolja

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt smör och välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Gunnar

2022-04-18

Sagolikt gott. Körde 2 timmar på 50 grader sedan på 100 grader till dess innertemperaturen var 60 grader, sedan in i bakplåtspapper o aluminiumfolie.

Katrine

2021-04-03

Mycket gott, alla delar! Tog lite extra vitlökspulver i aioli för extra smak. Tog sedan även lite sockerärtor i då vi hade lite lite med haricots verts hemma. Första gången jag har gjort majonnäs själv! Blev mycket omtyckt! Helt klart ett recept att spara.

Adina

2020-04-10

Årets lammstek var inte svensk... Det var en besvikelse.

Redaktionen ICAse

2020-04-27

Hej Adina! Tack för din kommentar. Anledningen till varför det inte blev svenskt lamm i matkassen är att det just nu råder brist på svenskt lamm. Vi valde istället nya zeeländskt lamm eftersom att klimatet i Nya Zeeland är jämnt året runt. Vilket gör det möjligt för lammen att kunna beta ute och att köttet håller en god kvalitet. Hälsningar Ulrika

Näringsvärde per portion

Energi 4068 KJ / 972 kCal
Fett 67 g
Salt 2.86 g
Kolhydrater 39 g
Protein 51 g
Läs mer om näringsvärden