Örtiga köttbullar med bondbönor och salladslök | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Örtiga köttbullar med bondbönor och salladslök

Kryddiga köttbullar på nöt- och lammfärs med vitlök och kapris. Det torra ströbrödet blandas direkt i färsen och tar smak av det citron- och vitlöksdoftande spadet från bondbönorna.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mixa alla ingredienser till baharat-kryddblandningen i en kryddkvarn eller stöt ihop till ett fint pulver i mortel. Förvara i en lufttät burk.
  2. Nu köttbullarna. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka kaprisen. Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke, spara lite av örterna till garnering. Krydda med salt och peppar.
  3. Forma till pingisbollstora köttbullar. Stek dem i omgångar i olja. Använd en panna som har lock. Ta upp dem och torka ur pannan.
  4. Skala och skiva vitlöken. Strimla salladslöken grovt.
  5. Fräs vitlök, lök och timjankvistar i olja i stekpannan cirka 3 minuter. Tillsätt 1 1/2 msk av citronjuicen, fond, vatten salt och peppar. Låt koka upp.
  6. Tillsätt köttbullarna i stekpannan. Låt småkoka under lock ca 25 minuter.
  7. Tillsätt bondbönorna och smaka av med resten av citronjuicen. Strö över örter och servera genast. Couscous passar bra till.

För alla

Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten eller byt mot ren havre. Kontrollera innehållet i kryddblandningen. Servera med quinoa, bovete eller ris istället för couscous.

Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden och kryddblandningen. Använd mjölkfritt ströbröd.

Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden och kryddblandningen. Använd mjölkfritt ströbröd.

Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden och kryddblandningen. Använd ströbröd fritt från ägg. Uteslut ägget och ersätt med ca 1/2 dl vatten och ca 1 msk potatismjöl.

Tips

Baharat-kryddblandningen som blir över kan du spara och smaksätta kött, fågel, fisk och soppor med!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 6 vitlöksklyftor
  • 8 salladslökar
  • 4 kvistar timjan
  • 2 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 1/2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 350 g kokta och skalade bondbönor (eller frysta sojabönor)
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 dl vatten
Köttbullar
  • 300 g nötfärs
  • 300 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk kapris
  • 2 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl hackade örter (t ex persilja, mynta, dill och koriander)
  • 1 msk baharat kryddblandning
  • 1/2 msk malen spiskummin
  • 1 ägg
Baharat kryddblandning
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk hel kryddpeppar
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1/2 malen muskotnöt
  • 1 tsk malen kanel
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2785 kJ / 666 kCal