Örtiga köttbullar med bondbönor och salladslök

4
1
Örtiga köttbullar med bondbönor och salladslök

Kryddiga köttbullar på nöt- och lammfärs med vitlök och kapris. Det torra ströbrödet blandas direkt i färsen och tar smak av det citron- och vitlöksdoftande spadet från bondbönorna.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2013

Örtiga köttbullar med bondbönor och salladslök

Ingredienser

4 portioner
6 vitlöksklyftor
8 salladslökar
4 kvistar timjan
2 1/2 msk färskpressad citronjuice
1 1/2 msk koncentrerad kycklingfond
350 g kokta och skalade bondbönor (eller frysta sojabönor)
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
5 dl vatten

Köttbullar

300 g nötfärs
300 g lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk kapris
1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl hackade örter (t ex persilja, mynta, dill och koriander)
1 msk baharat kryddblandning
1/2 msk malen spiskummin
1 ägg

Baharat kryddblandning

1 tsk svartpepparkorn
1 tsk malen koriander
1/2 tsk hel kryddpeppar
2 tsk malen spiskummin
1 tsk hel kardemumma
1/2 malen muskotnöt
1 tsk malen kanel

Till servering

couscous

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från laktos och mjölkprotein. Innehåller gluten och ägg.

 

Gör så här

Tips

Baharat-kryddblandningen som blir över kan du spara och smaksätta kött, fågel, fisk och soppor med!

Vad tyckte du om receptet?

4

Kommentar

Pia

2021-08-23

Ska det verkligen vara 2 dl ströbröd i färsen?

Redaktionen ICAse

2021-09-14

Hej Pia! Nej, det ska inte vara 2 dl ströbröd i färsen utan bara 1/2 dl. Vi har nu uppdaterat receptet och tack för att du uppmärksammade det för oss! Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 2785 KJ / 666 kCal
Fett 40 g
Salt 4.6 g
Kolhydrater 26 g
Protein 47 g
Läs mer om näringsvärden