Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Grillad urbenad dilammrygg eller lammracks med bondbönor och tomat

Grillad urbenad dilammrygg eller lammracks med bondbönor och tomat är en lyxig huvudrätt med saftig smak. Marinera lammet över natten med vitlök och rosmarin. Under tiden som köttet grillas gör du en läcker sås med bondbönor, tomat, smör och ägg.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sprätta upp bönskidorna och plocka ut bönorna. Koka dessa i lättsaltat vatten i ca 3-4 minuter. Häll av och kyl ner bönorna, skala dem sedan försiktigt genom att nypa av en öppning och tryck ut bönan.
  2. Skålla och skala tomaterna. Dela dem i fyra delar och rensa ifrån kärnor. Skär ner tomatköttet i små bitar. Spara tillsammans med bönorna. 
  3. Gnid in köttet med ½ vitlök och färsk rosmarin och låt ligga tillsammans med kryddorna i plastpåse under natten.
  4. Koka ihop vin och schalottenlök tills allt vin kokat in i löken. Spara i kastrull. Detta kan med fördel göras dagen innan då det blir mer tid för annat under själva grillningen.
  5. Grilldax: Plocka ur köttet från påsen och krydda det med salt och peppar. Grilla på medelhög temperatur runt om. Tänk på att kött på ben tar en stund extra att grilla.
  6. Under tiden läggs äggulorna i kastrullen med schalottenlöken och vispas under värme (över grillen) tills att gulorna blivit varma och luftiga (lite varmare än fingervarmt). Smöret som skirats skall hålla samma temperatur. Sedan slås smöret i äggen med en jämn tunn stråle under vispning till en jämn och fin sås.
  7. Smaka av såsen med salt, peppar och lite citronsaft. Håll såsen ljummen och tillsätt bönorna, tomatköttet och den finskurna gräslöken.
  8. Servera med tex bakad potatis eller kokt nypotatis. OBS! Viktigt under grillning av lammet är att grilla köttet på hög värme i början för att sedan gå ner till medelhög värme. Detta kan ordnas genom att man vinklar halstret så att man får olika värme över halstret. Om fettet börjar ryka är det för hög värme.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 1 kg lammracks eller urbenad lammsadel (1 kg motsvarar 800 g urbenad lammsadel)
  • 200 g hela bondbönor
  • 200 g röd plommontomat
  • 20 g finskuren gräslök
  • 2 st finskurna schalottenlökar
  • 2 äggulor
  • 2 dl skirat smör (smör som smälts och separerats från mjölkprodukterna)
  • 1 1/2 dl vitt torrt vin
  • saften av en 1/2 citron
  • olivolja
  • 1 delad vitlök
  • färsk rosmarin
  • salt och nymald peppar
Till servering
  • potatis
Lägg till i inköpslistan