Örtgravad tjälknöl | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Örtgravad tjälknöl

En spännande och annorlunda kötträtt med smak av vilt. Du marinerar en älgstek tillsammans med örter som rosmarin och timjan och låter sedan steken gravas inne i ugnen. Avnjut tjälknölen med en krämig potatigratäng!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är ej provlagat av Buffé Köket.

  1. Sätt ugnen på 67 grader (en normal hushållsugn kommer då pendla mellan 64 och 70 grader). Mät att temperaturen är rätt med en ugnstermometer.
  2. Lägg in köttet (det går bra med antingen fryst eller tinat) i aluminiumfolie i en långpanna och sätt in den i ugnen. Låt köttet steka i 24 timmar. Ta ut köttet och låt det svalna.
  3. Blanda salt, socker och peppar i en skål. Hacka de färska kryddorna, pressa vitlöksklyftorna och blanda ihop. Öppna foliepaketet och häll av vätskan.
  4. Pensla köttet med olivoljan, som då kommer vara bärare av kryddornas smak in i köttet. Gnid/klappa in salt/sockerblandningen, och därefter kryddblandningen.
  5. Vira in köttet i folien igen och lägg därefter paketet i dubbla plastpåsar. Sug ur luften och knyt ihop påsarna. Låt stå i kylskåpet i 3-4 dagar. Vänd på steken ett par gånger om dagen. Tag upp köttet och torka av det väl. Skär upp i tunna skivor.
  6. Serveras med fördel med potatisgratäng eller potatissallad.

Tips

Vill man ha en sås till köttet är det naturligtvis beroende på vilka kryddor man använt, men till ovanstående passar en rödvinssås utmärkt.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1800 g älgstek (gärna rulle eller ytterlår)
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 tsk stött eller grovmalen svartpeppar
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 kvist färsk timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
Lägg till i inköpslistan