Brunsås

Klassisk brunsås, eller gräddsås som den också kallas, är en tacksam sås att svänga ihop till middagen. En enkel redning blandas med frysta fondpuckar, grädde och soja. Såsen passar till de flesta kötträtter och husmanskost.

Ingredienser
5 dl
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 1/2 msk oxfond
1 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
salt och peppar
För alla
Kontrollera ingrediensförteckningen på oxfonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Näringsvärdet är beräknat per dl.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi577 KJ / 138 kCal
Fett12.8 g
Salt1.94 g
Kolhydrater3.6 g
Protein2.5 g
Kommentarer
Japansk soja istället för kinesisk och någon matsked rårörda lingon i så blev det bra. Alt följ receptet men ha i 1/2-1 dl grädde extra och flera matskedar rårörda lingon annars blir det på tok för salt :)
Anna
2023-10-29hoppla !! aldrig vatten i en brunsås/gräddsås! mjölk och/grädde!! förstår dig David <3
Patrick
2023-10-17Vidrig, alldeles för mycket soja, andra liknande recept har en halv tesked ej halv matsked. Blaskig med massa vatten också.
David
2023-10-12