Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Olivbakad kolja med brässerad fänkål

Härligt Medelhavsinspirerade smaker kombineras i den här fiskrätten. Koljan bakas med tapenade i ugnen och under tiden tillagas fänkål och gräddsås av hemmagjord fond av fänkål, vitt vin och citron. Komplicerat? Nej inte alls! Enklare än man tror och väldigt, väldigt gott!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 42, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här - texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Tina fisken.
  2. Sätt ugnen på 200˚C.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form och fördela över tapenaden.
  5. Ansa och skär fänkålen i klyftor.
  6. Skala den gula lök och vitlök. Skiva löken och hacka vitlöken.
  7. Bryn fänkålen i olivolja någon minut.  Blanda ner lök och vitlök. Häll på matlagningsvin och vatten. Smaka av med pressad citron och salt. Sätt på lock och låt sjuda ca 10 minuter.
  8. Tillaga koljan mitt i ugnen ca 12 minuter.
  9. Sila buljongen från fänkålen. Häll på grädden och koka ihop tills 2 1/2 dl återstår. Smaka av med salt och peppar.
  10. Hacka persiljan och strö den över fänkålen.
  11. Servera koljan med fänkål, sås och potatis.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på tapenaden. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädden mot mjölkfritt ris-, havre- eller sojaalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g kolja
  • 900 g potatis
  • 4 msk tapenad
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 1/2 citron
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 1 kruka persilja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2219 kJ / 532 kCal